vineri, 18 noiembrie 2016

GULAŞ DIN CIUPERCI PLEUROTUS CU GARNITURĂ DE TORTELLINI



Ingrediente:

1 cutie de 500 g de ciuperci pleurotus, 
1 cutie tortellini proaspete, umplute cu brânză, 
1 linguriţă boia de ardei dulce 
sau 1/2 linguriţă boia iute, 
(putem înlocui cu 1 linguriţă pastă de ardei dulce sau 1/2 linguriţă pastă de ardei iuţi), 
1 cutie cu roşii depelate în suc propriu, 
2 cepe, 
5 căţei de usturoi, 
3 linguri ulei, 
1 linguriţă de zahăr, 
2 linguriţe sare, 
2 linguri făină albă, 
1 legătură pătrunjel verde, 
1 vârf de cuţit curry (opţional), 
1/2 linguriţă rozmarin măcinat, 
1/2 linguriţă busuioc uscat măcinat, 
1/2 linguriţă cimbru uscat, 
2 foi de dafin, 
1 lingură parmezan ras,
25 g unt.


Notă: specificul gulaşului nu e carnea, ci acel sos de ceapă cu boia de ardei, bulion şi usturoi.



Mod de preparare:

Se curăţă şi se spală ceapa şi usturoiul iar ciupercile se spală atent, una câte una, apoi se taie fiecare.

Punem la călit, în ulei, ceapa tocată şi usturoiul tăiat mărunt, până când devine o masă sticloasă, apoi adăugăm pasta de ardei sau boiaua şi mai lăsăm puţin, stingem cu o cană de apă, punem sarea şi adăugăm ciupercile pleurotus tăiate în fâşii potrivit de mari. Punem foile de dafin, rozmarinul, busuiocul şi cimbrul şi le lăsăm să fiarbă aproximativ 20-30 de minute.




Diluăm conţinutul cutiei de roşii tăiate în bulion cu o ceaşcă de apă şi adăugăm 1 linguriţă rasă de zahăr. Adăugăm şi făina frecată cu 2 linguri de apă rece şi omogenizăm. Roşiile le mărunţim.

Turnăm acest conţinut peste ciuperci şi continuăm fierberea la foc mic sau în cuptor, ca să nu se ardă după ce am pus făina. Altfel, suntem atenţi să amestecăm din când în când.



Separat, dăm într-un clocot tortellini şi le lăsăm să se scurgă de apă. Topim untul într-o cratiţă şi punem tortellini să se rumenească un minut, apoi presărăm parmezan ras, stingem focul şi punem capacul ca brânza să se topească la căldură.

Când gulaşul de pleurotus e gata, presărăm pătrunjel verde deasupra.




Servim gulaşul pe farfurii şi punem tortellini alături ca şi garnitură.





Putem alătura o salată verde pentru că astfel mâncarea va fi şi mai gustoasă.



În loc de tortellini putem folosi şi ravioli umpluţi cu brânză sau putem face găluşti din făină şi ou, ca la papricaş.





Poftă bună!
Trimiteți un comentariu