vineri, 18 noiembrie 2016

SUPĂ DE LEGUME CU GĂLUŞTE DE GRIŞ



Ingrediente:

3 morcovi, 

2 păstârnaci, 
1 pătrunjel rădăcină, 
2 cepe, 
3 cartofi mari, 
2 ouă, 
120 g griş, 
(se calculează 60 g de griş la un ou mare), 

2 linguri de ulei, 
3 linguriţe de sare, 
pătrunjel verde, 
1 lingură de vegeta (opţional). 

Mod de preparare:

Se curăţă legumele şi se spală rapid. Rădăcinoasele vor fi tăiate în sferturi, cartoful în două şi ceapa o tăiem în două doar dacă e mare, altfel o punem întreagă.

Punem apă rece ca să le acopere şi 2 linguriţe de sare, apoi le punem imediat la fiert pentru 30 de minute, în oală sub presiune sau normală, până se înmoaie bine. Strecurăm supa, desigur, fără să aruncăm zeama.



Notă: legumele îşi pierd din minerale şi se oxidează cu cât le ţinem mai mult după ce le-am curăţat fără să le preparăm, de aceea cu ele trebuie să lucrăm rapid.
Pregătim compoziţia pentru găluşti astfel:

separăm albuşurile de gălbenuşuri, punem câte un praf de sare pe albuşuri şi gălbenuşuri. Batem albuşurile până se întăresc. Frecăm gălbenuşurile cu cele 2 linguri de ulei şi le adăugăm peste albuşuri, apoi punem grişul în compoziţie şi amestecăm de jos în sus.

Dacă vă place, puteţi adăuga în compoziţia de găluşte câteva fire de pătrunjel verde tocat.


Punem din nou supa la încălzit, adăugăm şi vegeta şi, atunci când e suficient de fierbinte, dar fără să clocotească, începem să punem cu o linguriţă din compoziţia pentru găluşte, umezind linguriţa în supă de fiecare dată. Nu se pune o cantitate mai mare din compoziţie pentru că ele vor creşte mult în supă, chiar şi după ce e gata.

Când am terminat de pus toată compoziţia, lăsăm să fiarbă găluştile la foc mediu spre mic cam 5-10 minute.

Sunt gata când vedem că s-au conturat bine şi grişul are aspectul de fiert, cu bobul crescut.

Stingem focul, punem pătrunjelul verde tocat care ne-a mai rămas, acoperim cu capac şi o lăsăm să se liniştească 15-20 de minute, timp în care găluştile se vor mai dezvolta în supă.



Apoi o putem servi. 
Porţia obişnuită este de 2 găluşti la o farfurie.


Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2016 MAX'S CONCEPT

Niciun comentariu: