vineri, 18 noiembrie 2016

GULAŞ DIN CIUPERCI PLEUROTUS CU GARNITURĂ DE TORTELLINI


Ingrediente:



1 cutie de 500 g de ciuperci pleurotus,

1 cutie tortellini proaspete, umplute cu brânză, 

1 linguriţă boia de ardei dulce 

sau 1/2 linguriţă boia iute, 

(putem înlocui cu 1 linguriţă pastă de ardei dulce sau 1/2 linguriţă pastă de ardei iuţi), 

1 cutie cu roşii depelate în suc propriu,
sau 2 linguri de pastă de roșii, 
2 cepe, 
5 căţei de usturoi, 
3 linguri ulei, 
1 linguriţă de zahăr, 
2 linguriţe sare, 
2 linguri făină albă, 
1 legătură pătrunjel verde, 
1 vârf de cuţit curry (opţional), 
1/2 linguriţă rozmarin măcinat, 
1 linguriţă busuioc uscat măcinat,
sau o mână de busuioc verde, 
1 linguriţă cimbru uscat, 
 foi de dafin, 
1 lingură parmezan ras, 
25 g unt
500 ml apă curată
(în care dizolvăm 1 cub concentrat de legume).


Notă: Specificul gulaşului nu e carnea, ci acel sos de ceapă cu boia de ardei, bulion şi usturoi.


Mod de preparare:

Se curăţă şi se spală ceapa şi usturoiul iar ciupercile se trec rapid printr-un jet de apă rece, apoi se taie fiecare în felii potrivite.

Punem la călit, în ulei, ceapa tocată şi usturoiul tăiat mărunt, până când devine o masă sticloasă, apoi adăugăm pasta de ardei şi mai lăsăm puţin, adăugăm ciupercile pleurotus tăiate în fâşii potrivit de mari (tăiate cam în 2-3 bucăți), adăugăm boiaua și stingem cu apa în care am dizolvat cubul concentrat de legume. Punem foile de dafin, rozmarinul, busuiocul şi cimbrul şi le lăsăm să fiarbă aproximativ 20-30 de minute.





Diluăm conţinutul cutiei de roşii în bulion cu o ceaşcă de apă şi adăugăm 1 linguriţă rasă de zahăr. Adăugăm şi făina frecată cu 2 linguri de apă rece şi omogenizăm. Roşiile le mărunţim. Dacă folosim pastă de roșii, doar o frecăm cu apă rece și zahărul.

Turnăm acest conţinut peste ciuperci şi continuăm fierberea la foc mic sau în cuptor, ca să nu se ardă după ce am pus făina. Altfel, suntem atenţi să amestecăm din când în când.



Separat, dăm într-un clocot tortellini şi le lăsăm să se scurgă de apă. Topim untul într-o cratiţă şi punem tortellini să se rumenească un minut, apoi presărăm parmezan ras, stingem focul şi punem capacul ca brânza să se topească la căldură.

Când gulaşul de pleurotus e gata, presărăm pătrunjel verde deasupra.



Servim gulaşul pe farfurii şi punem tortellini alături ca şi garnitură.



Putem alătura o salată verde, pentru că astfel, mâncarea va fi şi mai gustoasă.


În loc de tortellini putem folosi şi ravioli umpluţi cu brânză, alte paste cum ar fi tagliatelle, sau putem face găluşti din făină şi ou, ca la papricaş. E bun și simplu, cu mămăliguță sau pâine țărănească.



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2016 MAX'S CONCEPT

3 comentarii:

Anonim spunea...

Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your site?

My blog site is in the very same area of interest as yours and my
users would truly benefit from a lot of the information you provide here.
Please let me know if this okay with you. Thanks!

Anonim spunea...

Peculiar article, just what I was looking for.

Sînziana spunea...

Yes, you can quote if you like my articles, without problems.