sâmbătă, 12 noiembrie 2016

CUIBURI (LAPTE DE PASĂRE)


Ingrediente:

4 ouă, 
esenţă de rom, 
o lingură de făină, 
2 plicuri de zahăr vanilat, 
1 litru de lapte dulce, 
100 g zahăr tos (câte 25 g de zahar pentru fiecare ou), 
puţină sare, 
stafide, seminţe de ciocolată, frişcă etc., pentru decor.





Mod de preparare:

Separăm gălbenuşurile de albuşuri şi le punem în boluri separate.

Punem câte un vârf de cuţit de sare la fiecare (e important!).
Batem albuşurile cu telul (se poate folosi și mixerul) şi când au început să se întărească adăugăm 80 g de zahăr, apoi continuăm să batem până se întăresc bine de tot, iar spre sfârşit putem adăuga câteva picături de rom sau esenţa de rom şi un plic de zahăr vanilat. Ne oprim când sunt atât de tari încât, dacă lăsăm telul jos, compoziţia nu se va mai lăsa, ci va rămâne aşa cu moţul în sus şi va avea un aspect compact, nu afânat, cu găuri de aer.




Pregătim 2 vase pentru bain-marie: o cratiţă mai largă, unde punem apa, (cam 1-3 din înălţime), iar deasupra punem oala în care vom încălzi laptele pentru a fierbe găluştile de albuş. Laptele nu are voie să fiarbă direct pe flacără pentru că se va afuma şi preparatul va avea un gust şi un aspect neplăcut.


Păstrăm 100 ml lapte rece pentru gălbenuşuri şi punem restul în oala de deasupra, apoi adăugăm o lingură de făină şi amestecăm bine ca să nu se formeze cocoloaşe. Când laptele ajunge la punctul de fierbere, fără să clocotească, începem să adăugăm din compoziţia cu albuşuri bătute folosind o lingură de supă înmuiată în lapte sau apă rece. Punem atâtea găluşte încât să aibă loc suficient fără să se suprapună, iar focul trebuie dat la mediu spre încet. Lăsăm să se întăreasca până ajung la consistenţa dorită şi întoarcem cu o spatulă sau spumieră fiecare găluşcă pe partea cealaltă (cam 2 minute pe fiecare parte), apoi cu grijă le scoatem în alt vas. Procedăm aşa cu toată compoziţia până terminăm tot albuşul.



Apoi închidem focul şi ne ocupăm de gălbenuşuri.

Frecăm gălbenuşurile cu restul de zahăr şi un praf vanilat până se albesc şi devin spumoase, apoi le diluăm cu laptele rece pe care l-am pus separat. Turnăm laptele cald în şuvoi subţire peste gălbenuşuri şi amestecăm bine cu telul. Apoi, în cratiţa cu apa de la bain-marie mai adăugăm puţină apă rece pentru că urmează să facem şodoul de gălbenuşuri şi trebuie să se încălzească treptat. Punem toată compoziţia de lapte cu gălbenuşuri în oala de deasupra şi amestecăm încet până când începe să se îngroaşe, dar fără a o lăsa să dea în clocot. Când credem că este suficient de groasă (ea se va mai îngroşa puţin când se răceşte, dar nu mult), o turnăm în vasul final unde o vom păstra până la servire, apoi adăugăm deasupra, cu spumiera, găluştele de albuşuri, pe care le vom aşeza cu grijă, una lângă alta, fără să se murdărească de la gălbenuş.



Lăsăm să se răcească totul, apoi o vom distribui în boluri, după care putem orna fiecare bol cu stafide, seminţe de ciocolată, sau/şi alte fructe confiate, după gustul fiecăruia.




Preparatul este bun şi călduţ, dar şi rece, şi se poate păstra
la frigider 1-2 zile. Decorul nu se pune în vasul principal pentru că se va topi, va păta preparatul şi nici aspectul, nici gustul, nu vor mai fi la fel.

Tot când servim, putem adăuga la decor şi câteva rozete de frişcă. Cuiburile se pot servi și simple, nedecorate, dar gustul lor este destul de fad și copiilor le va place mai mult decorat.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2016 MAX'S CONCEPT

Niciun comentariu: