sâmbătă, 19 septembrie 2020

CIORBĂ DE PEȘTE

Ingrediente:

1 kg pește - crap, somn, știucă,

(sau capete de pește rămase de la preparatele anterioare și congelate),

250 g zarzavat: morcovi, păstârnac, pătrunjel rădăcină, 

1 ceapă mare,

2 ardei capia (sau grași),

1 legătură de leuștean verde proaspăt,

1 legătură de pătrunjel verde proaspăt,

2-3 căței de usturoi,

1 lingură sare,

3 litri de apă,

1 cub bulion legume (opțional),

2 roșii (mari sau medii),

3 linguri untdelemn,

2 linguri oțet sau zeamă de lămâie, 1 limguriță sare de lămâie, borș sau zeamă de varză, la alegere. 

 Mod de preparare:




Peștele, curățat de solzi, intestine, branhii (dacă este crap, i se scoate osul amar, cum s-a arătat la alte preparate de pește) și se taie în bucăți potrivit de mari, pe grosime (4 - 5 cm).

Zarzavatul, curățat și spălat, se rade pe răzătoare - partea mare, sau se toacă cu mărunțitorul electric. Ceapa se taie mărunt, la fel ca și cățeii de usturoi. Ardeilor li se scot codițele, se taie pe jumătate și se curăță în interior, înlăturându-se sîmburii, apoi se spală rapid și se lasă la scurs și se taie fideluță sau cubulețe.


Se pune apa la fiert, împreună cu sarea și cubul de bulion de legume. Într-o tigaie separată, se încinge uleiul și se pune ceapa la călit, până se înmoaie, apoi se adaugă ardeii și usturoiul și se mai călesc împreună 3-4 minute, până când toate devin moi și ceapa sticloasă, ușor gălbuie. 


Se toarnă toată compoziția în apa fiartă, lăsându-se să fiarbă în continuare 2-3 minute. Se adaugă restul de zarzavat și se lasă să fiarbă împreună circa 20 de minute. 

Roșiile se decojesc și se taie în felii de circa 2 cm. Se presară cu puțin zahăr. Se adaugă peste compoziția din oală când zarzavatul a fiert și, după 10 minute, adăugăm substanța de acrit și frunzele de leuștean tăiate mărunt.

Peștele se adaugă întotdeauna după ce a fiert ciorba suficient și s-a adăugat acreala, pentru că altfel se va fărâmița și se va împrăștia în ciorbă (este foarte friabilă). Dacă folosim capete, după 10-15 minute de fiert în ciorbă, se încearcă cu furculița și, dacă aceasta pătrunde bine în țesut, se scot, se curăță de pe oase cărnița cu multă grijă și oasele se aruncă, apoi bucățelele de pește rămase se adaugă înapoi în ciorbă. Se mai lasă să fiarbă totul încă 10 minute.

La sfârșit, se pun frunzele de pătrunjel tăiate mărunt, se stinge focul și se lasă ciorba sub capacul pus ca să se liniștească și să se îmbine aromele.

Se servește fierbinte, nedreasă, pentru că niciodată nu trebuie să se combine peștele cu lactate sau gălbenuș de ou crud în mâncare.  

Se poate păstra la frigider cel mult 48 de ore, având grijă să fie temperatura suficient de scăzută (treapta 4). Peștele se alterează foarte repede dacă nu e conservat și nu e indicat să riscăm.

Poftă bună!


Max's concept.

© Copyright 2020 MAX'S CONCEPT

 

Niciun comentariu: