miercuri, 2 mai 2018

MUJDEI DE USTUROI


Ingrediente:

4 - 6 căței de usturoi (1 căpățână),
1 linguriță rasă de sare,
4 - 5 linguri de apă fierbinte,
4 - 5 linguri de ulei de floarea soarelui,
3 linguri de zeamă de lămâie sau după gust,
sare după gust (1/2 linguriță dacă mai e nevoie).


Mod de preparare:


Usturoiul tăiat în felii se presară cu sare și se presează cu un ciocan de lemn sau cu dosul unei linguri. Se toarnă peste el apă fierbinte, după necesități. Se adaugă uleiul și zeama de lămâie, după gust.Cu mujdei se aromează nu numai preparatele din pește sau carne, de genul fripturi la grătar sau rotisor, la cuptor sau înăbușite, ci și legumele fierte la abur sau coapte.

Se poate pune mujdei peste toate legumele fierte: cartofi, fasole verde, dovlecei, conopidă, praz, spanac, urzici, etc., care se servesc ca fel întâi de mâncare sau ca garnituri la alte preparate.

Se stropesc numai în momentul când se servesc, ca să-și păstreze mai bine aroma. De asemenea, avem grijă să nu sărăm și mujdeiul, și preparatul în același timp.

Legumele se pot fierbe și cu 1 - 2 zile înainte și se păstrează scurse la frigider; mujdeiul se adaugă numai în momentul servirii peste legumele calde sau reci și numai pe cantitatea necesară la o masă. Se poate servi la masă într-o sosieră pentru ca fiecare să-și adauge dacă dorește sau cât dorește.


Poftă bună!