miercuri, 2 mai 2018

CIORBĂ DE ZARZAVAT CU FASOLE BOABE


Ingrediente:

150 g fasole boabe,
2 - 3 morcovi,
1 rădăcină păstârnac,
1 rădăcină pătrunjel,
2 ardei capia sau ardei grași,
1 ceapă mare,
150 g roșii (pot fi și cherry)
2 - 3 căței de usturoi,
3 linguri untdelemn,
3 lingurițe rase de sare,
2 1/2 litri apă,
frunze de țelină,
frunze de leuștean,
cimbru,
zeama de la 1/2 de lămâie,
puțin zahăr peste roșii.

Mod de preparare:

Punem fasolea boabe la înmuiat pentru 3 - 4 ore. Dacă fasolea e mai veche sau cu boabe mari, se pune la înmuiat de seara până dimineața.Se dă fasolea într-un fiert, apoi se strecoară și se aruncă prima apă.


Se pun la călit în ulei ceapa și usturoiul tăiate mărunt, împreună cu ardeii tăiați cuburi mici sau fideluță. Se stinge cu apa caldă și se adaugă restul de zarzavat tăiat cubulețe.
Adăugăm cimbrul și 2 lingurițe de sare.Dacă folosim țelină și leuștean uscate le putem pune la fiert, dar dacă sunt proaspete le lăsăm mai spre sfârșit. Cu leuștean proaspăt aroma este mult mai puternică și mai plăcută decât cu cel uscat, dar dacă nu avem punem 1 - 2 linguri de frunze uscate.Adăugăm boabele de fasole și le lăsăm să fiarbă împreină 30 - 40 de minute (eu am folosit fasole cu boabe mici și nu a fost necesar mai mult).
Adăugăm roșiile tăiate felii pe care le-am presărat cu puțin zahăr pentru a le atenua aciditatea.După încă 10-15 minute verificăm și, dacă e gata, tragem oala deoparte. Mai putem adăuga sare (cel mult o linguriță rasă) și zeama de la 1/2 de lămâie. Ciorba nu trebuie dreasă, ea rămâne clară. Dacă vrem să-i dăm o culoare mai rozalie, putem adăuga la fierbere 2 - 3 felii de sfeclă roșie tăiată cuburi.Se pune în farfurii și se servește fierbinte sau caldă, dar e bună și rece.Poftă bună!

Niciun comentariu: