miercuri, 2 mai 2018

CLĂTITE CU GEM ȘI NUCĂ MĂCINATĂ


Ingrediente:

2 ouă,
100 g făină albă 000,
300 ml lapte dulce,
1 vârf de linguriță sare,
2 linguri untdelemn,
2 linguri rom,
coajă de lămîie rasă (opțional),
2 - 3 linguri untdelemn pentru prăjit,
gem la alegere pentru umplut,
50 g nucă măcinată,
zahăr pudră după dorință.

Mod de preparare:

Se amestecă ouăle cu sarea, se adaugă făina cernută, uleiul, romul și se dizolvă toate cu lapte călduț, în timp ce amestecăm pentru a obține un aluat omogen, fără cocoloașe. Mai putem adăuga coajă rasă de lămâie și un plic cu zahăr vanilat. Se lasă la odihnă, acoperit, pentru 1 - 2 ore.

Aluatul final trebuie să fie cu puțin mai subțire decât smântâna dulce clasică. Dacă e prea gros, putem adăuga câteva linguri de apă minerală până la consistența dorită.

Încingem o tigaie pentru clătite și o ungem cu ulei, folosind o pensulă de silicon. Turnăm câte un polonic din aluat în centrul tigăii și rotim astfel ca să se distribuie uniform peste tot. Când aluatul începe să se desprindă de margini, întoarcem clătita și pe partea cealaltă. În general, se prăjește câte 1 - 2 minute pe fiecare parte.


Când e gata, o răsturnăm pe un platou rotud sau o farfurie adecvată.
După ce am terminat cu toate clătitele (ies cam 8 clătite din cantitatea dată), începem să le umplem cu gemul ales (în cazul de față eu am folosit fructonată de afine). 

Le împăturim în 4 și le punem într-un vas termorezistent. Le presărăm cu nucă măcinată și zahăr pudră după gust.Putem umple clătitele și numai cu nucă și zahăr pudră, pe care le putem presăra și în interior, și deasupra.
Sunt bune călduțe, dar și reci.
Poftă bună!

Niciun comentariu: