duminică, 11 februarie 2018

FILE DE COD CU GARNITURI DIVERSE


Ingrediente:  
                       
1 cutie de file de cod (400 g),
1 lingură făină,
1 lingură pudră de coriandru,
1 lingură chimen măcinat,
1 linguriță praf de chilli,
1 lingură sare,
4 linguri ulei de măsline,
50 g caju,
1 ardei gras,
1 legătură ceapă verde sau o ceapă medie,
200 g orez cu bobul lung, fiert în prealabil,
50 g mazăre congelată (opțional),
1 zucchini (opțional).

Mod de preparare:Amestecăm într-o farfurie mai adâncă: făina, pudra de coriandru, chimenul măcinat, jumătate din praful de chilli și o linguriță de sare. Trecem fileurile de cod (decongelate în prealabil) prin acest amestec, pe ambele părți și le așezăm apoi pe o altă farfurie sau un blat de lemn. Le lăsăm 30 de minute la frigider.

Punem uleiul într-o tigaie încăpătoare și îl lăsăm să se încingă. Adăugăm alunele caju și le rumenim 1 minut, având grijă să nu se ardă (ele se ard repede), apoi le scoatem cu o paletă într-un bol separat. 

Mai adăugăm o lingură de ulei în tigaie (să fie de două degete) și lăsăm să se încingă din nou. Punem bucățile de pește în uleiul încins și le lăsăm să se pătrundă, întorcându-le pe ambele părți, până ce capătă o culoare aurie închis spre brun. Le scoatem cu grijă (să nu se rupă) într-un vas de yena cu capac sau în altul care să le mențină calde.

Punem în tigaie ceapa tocată și ardeiul gras tăiat cubulețe. Le călim 1 minut și apoi adăugăm mazărea. Dacă avem și un zucchini, putem să-l adăugăm tăiat cubulețe. Le lăsăm la călit încă 3 - 5 minute, apoi adăugăm orezul fiert și 2 linguri de apă și le mai lăsăm împreună până se înfierbântă bine. Păstrăm câteva nuci caju pentru decor și restul le adăugăm în orez. Adăugăm 1/2 linguriță de praf de chilli (îl putem înlocui și cu boia picantă).

Distribuim pe farfurii câte o porție de orez și o bucată de cod, peste care mai putem presăra puțină sare, dacă e cazul, și alunele caju rumenite. La servire mai putem adăuga și un sos de usturoi, servit separat, în sosieră.
În afară de garnitura de orez prezentată, putem asocia o garnitură de cartofi natur, piure sau rumeniți la cuptor și cu mujdei de usturoi:sau o garnitură din diverse legume sotate:


Poftă bună!

Niciun comentariu: