joi, 15 februarie 2018

TOCĂNIȚĂ DE CIUPERCI CU ROȘII ȘI CAPERE ȘI GARNITURĂ DE MĂMĂLIGĂ





Ingrediente:



Pentru tocăniță:

500 g ciuperci brune,
1 pungă porcini,
1 borcan mic capere,
3 linguri ulei de măsline,
1 lingură ghee sau unt,
1 ceapă albă mică,
4 fire ceapă verde,
1/2 căpățână de usturoi,
2 linguri făină,
1/2 borcan de roșii uscate la soare,
2 foi de dafin,
1 lingură oregano uscat,
1 lingură cimbru uscat,
câteva cuișoare,
1 linguriță de sare,
1 cub concentrat de legume,
600 ml apă,
1 lingură rasă de zahăr,
puțină coajă de lămâie rasă,
zeama de la 1/2 lămâie,
câteva frunze de busuioc verde,
piper proaspăt măcinat.

Pentru garnitura de mămăligă:

220 g mălai grișat,
700  ml apă,
1 cub concentrat de legume,
1 linguriță vegeta sau mix de ierburi pentru pizza,
1 linguriță sare,
1 lingură ulei,
1 lingură ghee sau unt.


Mod de preparare:

Tocănița: 

Încălzim apa în care dizolvăm cubul concentrat de legume și punem porcini (hribi uscați de pădure) la rehidratare pentru aproximativ 20 de minute.

Porcini - ciuperci uscate bio


Punem uleiul și untul în vasul de gătit și adăugăm ceapa albă și verde, împreună cu usturoiul, toate tăiate mărunt și le lăsăm să se călească. 


Ciupercile brune spălate, după ce le-am îndepărtat codițele, vor fi tăiate în două sau trei bucăți, în funcție de mărimea lor, apoi le vom adăuga peste ceapă. Le vom lăsa 2 minute împreună, sub capac, la foc domol.


Adăugăm porcini și apa în care le-am pus, apoi condimentele: sarea, cimbrul, oregano, cuișoarele, foile de dafin și le lăsăm să fiarbă împreună aproximativ 15 minute. Fiind la tajină, le-am fiert sub capac.


Adăugăm coaja rasă de lămâie, roșiile și caperele și le mai lăsăm pe foc 5 minute.

Roșii uscate la soare conservate în ulei

Capere

Între timp, frecăm făina cu 100 ml apă rece și, când este destul de  omogenă, o turnăm peste tocăniță. Lăsăm să mai fiarbă 5 - 10 minute. 

Busuioc verde

Stingem focul și adăugăm zeama de lămâie în care am dizolvat zahărul, frunzele de busuioc tocate și piperul măcinat. Scoatem frunzele de dafin ca să nu amărască mâncarea. Acoperim cu capac și lăsăm mâncarea să se liniștească până preparăm mămăliga.



Mămăliga:

Punem apa la fiert împreună cu cubul concentrat de legume, vegeta, sarea, uleiul și untul. Cântărim mălaiul și, când apa e pe punctul de a clocoti, reducem focul și adăugăm mălaiul în ploaie în timp ce amestecăm cu o lingură de lemn ca să nu se formeze cocoloașe. După ce s-a închegat, punem capacul și lăsăm să fiarbă 10 minute, apoi ridicăm capacul și  mai amestecăm circa 5 minute până vedem că e fiartă bine.

Apa pregătită pentru mămăligă

 Mălaiul grișat 

Punem pe farfurii câte o porție de mămăligă la mijoc și adăugăm în jur câteva linguri de tocăniță. Se servește fierbinte. Putem asocia și o salată sau hrean ras, dar se poate servi și simplă pentru că este ușor acrișoară. 

Se poate adăuga și smântână dulce în farfurie.


Poftă bună !








Niciun comentariu: