vineri, 12 ianuarie 2018

CARTOFI PAI PRĂJIŢI


Ingrediente:

800 g cartofi, noi sau vechi,
250 ml ulei (aproximativ),
sare,
condimente (piper măcinat, boia, granule de usturoi).

Mod de preparare:

Curăţăm cartofii de coajă, îi spălăm bine în mai multe ape, apoi îi tăiem manual sau cu ajutorul unui tăietor mecanic de cartofi.

În mod normal, cartofii se taie sub formă de beţigaşe de 1 cm grosime, dar se poate şi mai subţiri sau puţin mai groşi, după preferinţă.Cartofii tăiaţi se ţin 10 minute în apă rece ca să se spele bine amidonul, apoi se scurg de apă şi se scutură bine.
Între timp, lăsăm să se înfierbânte uleiul. Uleiul trebuie să fie suficient ca să acopere cartofii de tot, ca ei să fiarbă în baia de grăsime. Încercăm cu un beţigaş şi, dacă uleiul sfârâie, putem pune toţi cartofii. Dacă uleiul este bine încins (nu ars!!!), cartofii nu vor absorbi mult ulei.Se lasă să se rumenească fără să se amestece, doar se mai scutură cratiţa din când în când, iar o dată sau de două ori putem să-i întoarcem cu o paletă, ca să se rumenească bine pe toate părţile.

Îi lăsăm atât cât dorim ca să devină crocanţi, fără să fie arşi, pentru că atunci devin toxici. De aceea, lângă cartofi trebuie să stai până se fac, nu să-i laşi şi să pleci cu alte treburi.

Se scot cu o paletă (spumieră), direct în farfurie sau pe un platou. Dacă facem o cantitate mai mare, îi punem la prăjit în tranşe, şi atunci trebuie să ne asigurăm că prima tranşă scoasă îşi păstrează temperatura fierbinte (sau cel puţin caldă) până la servire.Se sărează atunci când se servesc, altfel sarea îi va înmuia şi nu vor mai fi crocanţi.

Putem adăuga, pe lângă sarea obişnuită, piper proaspăt  măcinat şi sare din granule de usturoi.

Ca să fie mai consistent meniul, putem pune imediat caşcaval ras peste cartofi pentru ca să se topească la căldura degajată, dar numai dacă-i servim imediat. 
Pentru un gust uşor afumat şi mai apetisant, putem presăra şi puţină boia cu gust de fum.Se servesc alături de murături sau salate diverse, cum ar fi,  de exemplu, gogonele murate sau sparanghel murat.


Poftă bună !

Niciun comentariu: