marți, 9 ianuarie 2018

FASOLE BOABE FRECATĂ


Ingrediente:

500 g fasole albă boabe,
2 lingurițe sare,
1 lingură chimen,
1/2 - 1 linguriță boia de ardei,
4 linguri ulei de floarea soarelui sau de măsline,
2 lingurițe granule de usturoi.

Mod de preparare:

Se alege fasolea și se pune la înmuiat în apă rece de seara până dimineața.

A doua zi se scurge de apă și se clătește, apoi se pune în oală la fiert în apă curată, astfel ca apa să depășească fasolea cu un lat de palmă. Adăugăm și chimenul.

Se fierbe până când bobul e moale (se strivesc 2-3 boabe pe o farfurioară cu ajutorul unei furculițe pentru a vedea dacă e fiartă).Strecurăm fasolea dar păstrăm apa. Trecem fasolea printr-o sită pentru a-i îndepărta cojile desprinse și a ieși fină. 
Din când în când mai adăugăm din apa în care a fiert pentru a putea trece mai ușor prin sită. Apoi verificăm consistența piureului rezultat, care trebuie să fie ca o pastă ușor fluidă. Ea se va mai întări când se va răci complet. Dacă a ieșit prea moale, atunci putem adăuga în puțină apă în care a fiert 2 linguri de făină, frecăm bine, le dăm un clocot în timp ce amestecăm și adăugăm peste fasole pentru a o întări.

Apoi frecăm fasolea cu uleiul, sarea și granulele de usturoi. Pe măsură ce o frecăm, fasolea devine tot mai albă și mai cremoasă. O mutăm într-un vas curat și presărăm deasupra boiaua de ardei.Cine mănâncă pește, poate adăuga bucăți de anșoa în fasole sau doar la servire. E o combinație foarte gustoasă. 

Altfel, se mănâncă simplă, rece sau caldă, sau asezonată cu puțin sos de roșii, murături sau salate diverse.


Poftă bună !


Niciun comentariu: