miercuri, 29 noiembrie 2017

OUĂ UMPLUTE CU MAIONEZĂ


Ingrediente:

6 ouă,
50 g unt,
100 - 150 ml ulei de măsline,
2 linguri de maioneză,
1 lingură muştar,
2 linguri smântână groasă (opţional),
tarhon,
sare,
sucul de la 1/4 lămâie.


Mod de preparare:

Fierbem 5 ouă timp de 7-8 minute şi unul îl păstrăm crud.
Ca să le decojim mai uşor, punem în apa de fiert o lingură de oţet. Când sunt fierte, le scurgem de apă şi turnăm peste ele apă rece. După ce s-au răcit, le decojim.



Tăiem ouăle în jumătăţi pe lungime.



Într-un bol, frecăm spumă untul moale, apoi adăugăm gălbenuşurile de la 4 ouă mărunţite separat şi 1 linguriţă rasă de sare. Adăugăm 1 lingură de muştar şi smântâna şi continuăm să le frecăm până devin omogene şi uşor spumoase. 

Punem gălbenuşul fiert de la un ou împreună cu gălbenuşul crud în bolul mixerului. Adăugăm zeama de lămâie şi 2 linguri de ulei şi începem să mixăm. Pe parcurs adăugăm şi restul de ulei. Când maioneza a devenit ca o alifie consistentă, e gata. Lămâia din maioneză poate fi înlocuită cu o linguriţă de muştar.



O distribuim astfel: 2-3 linguri în pompa pentru decorare şi 2-3 linguri în crema de bază cu gălbenuşuri. 



Tăiem tarhonul mărunt şi îl adăugăm peste cremă.



Aşezăm albuşurile pe platouri şi, cu o linguriţă, punem în fiecare cremă de gălbenuşuri. La sfârşit, punem câte un moţ de maioneză la fiecare.



Le decorăm cu măsline şi gogoşari tăiaţi fideluţă. Putem aşeza fiecare jumătate de ou pe o frunză de andivă sau salată verde şi să punem printre ele câte puţin maioneză, măsline sau murături. Totul depinde de fantezia gospodinei.





Punem platourile cu ouă umplute la figider pentru minim o oră. Se servesc simple.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

marți, 21 noiembrie 2017

VARZĂ PANE


Ingrediente:

1 varză de mărime mijlocie (800 g - 1 kg),
2 ouă,
făină,
pesmet,
ulei, 
sare,
chimen sau anason,
un vârf de linguriţă piper măcinat.

Mod de preparare:

Varza se împarte în jumătate şi, fără să i se scoată cotorul, se fierbe în apă clocotită, puţin sărată, cât să o cuprindă până se înmoaie suficient (30 - 40 de minute), având grijă să nu se deformeze. La apă adăugăm o lingură de chimen sau anason, care va împiedica balonarea atunci când o vom mânca.



Când e fiartă, se aşează cu tăietura în jos în strecurătoare şi se lasă până când se răceşte, presându-se uşor cu mâna.

Se taie apoi în felii de 2-3 cm grosime, împreună cu o parte din cotor, ca să nu se detaşeze frunzele.





Pregătim ingredientele pentru pane şi presărăm puţin piper măcinat (opţional) şi sare în ouăle bătute. 



Luăm cu grijă fiecare felie de varză şi o trecem prin făină, ouă bătute şi pesmet. 

În tigaia înfierbântată (goală în prealabil) se pune un strat de 1/2 cm ulei de floarea soarelui şi, când uleiul s-a încins,  aşezăm feliile de varză. Lăsăm să se rumenească la foc mijlociu pe ambele părţi. 





Se serveşte fierbinte, presărată cu brânză rasă, eventual smântână şi parmezan (după preferinţe), ca fel întâi. Dacă s-a răcit, o putem reîncălzi 2-3 minute la microunde. 

Poate fi şi o garnitură delicioasă pentru alte mâncăruri. 
De asemenea, la servire poate fi asociată cu diverse salate de crudităţi. Mie mi-a plăcut mult cu felii de pâine prăjită şi hrean ras.




Poftă mare!

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

luni, 20 noiembrie 2017

CIORBĂ DE VARZĂ DE POST


Ingrediente:

1 varză de circa 1 kg,
1 ceapă de mărime mijlocie
sau 4 fire de ceapă verde,
2 fire de praz,
1 ardei gras (galben sau verde),
1 morcov,
1 rădăcină de pătrunjel,
1 bucată mică de rădăcină de ţelină
sau 1-2 frunze de ţelină,
1 litru de borş
sau 1/2 litru suc de roşii,
cimbru,
mărar,
chimen sau anason,
sare,
3 linguri de ulei,
piper măcinat,
3 litri de apă curată.



Mod de preparare:

 Zarzavatul, spălat şi curăţat, se rade pe răzătoarea cu găuri mari, apoi se căleşte în ulei. Adăugăm şi ardeiul gras tăiat cuburi să se rumenească puţin.



Separat se încălzeşte apa pentru ciorbă (2 litri). Adăugăm în apa caldă zarzavatul călit şi se lasăm să fiarbă la foc molcom aproximativ 20 de minute.
Varza se spală şi se taie fideluţă (nu chiar ca pentru salată de varză) sau felii subţiri, după preferinţă. La fel procedăm şi cu prazul şi ceapa verde.





După 20-30 de minute de fierbere a rădăcinoaselor, adăugăm în oala de ciorbă varza, ceapa verde şi prazul tăiat în felii subţiri, apoi punem, cimbrul şi chimenul. Adăugăm 2 linguriţe de sare cu vârf şi 1 litru de apă şi lăsăm să fiarbă până când varza s-a înmuiat (cam 30-40 de minute).



Dacă folosim borş pentru acrire, atunci fierbem borşul separat până dă în clocot şi, dacă se formează o spumă la suprafaţă, se ia cu spumiera şi se aruncă, apoi strecurăm borşul.

Când ciorba a fiert, adăugăm borşul sau sucul de roşii  sau altă substanţă acră la alegere (sare de lămâie sau zeamă de lămâie sau puţin oţet de mere), adăugăm şi mărarul şi frunzele de ţelină tocate. Se potriveşte gustul de sare şi după ce mai dau în clocot împreună încă 5 -10 minute, se opreşte focul şi se lasă ciorba să se liniştească.




Sepoate servi ca atare sau se poate drege după metoda obişnuită, prezentată la celelalte ciorbe. Se mai potriveşte gustul de sare (eu am mai adăugat 3 linguriţe). Nu se pune toată sarea de la început pentru că ea va fi absorbită total şi mâncarea va părea nesărată la sfârşit.

De preferat ar fi să o servim simplă şi să punem alături o sosieră cu smântână dulce frecată cu 2 linguri de apă pentru cine doreşte să adauge în ciorbă. La fel şi piperul măcinat.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT


duminică, 19 noiembrie 2017

CIUPERCI PANE CU GARNITURĂ DE CUŞCUŞ


Ingrediente:

1 cutie de ciuperci mari pentru grill,
2 ouă,
4 linguri de făină albă,
4 linguri de pesmet,
2 linguriţe sare,
piper măcinat,
1/4 linguriţă boia de ardei,
oregano uscat,
50 g cuşcuş,
100 ml apă,
1 cub mic de unt (10 g),
1 vâf de cuţit curry,
ulei pentru prăjit.

Mod de preparare:

Ciupercile se curăţă de cozi, se spală bine şi se pun în apă cu sare să fiarbă până devin flexibile.
Se pregătesc farfuriile pentru pane: făina amestecată cu boia de ardei şi separat pesmetul. Batem spumă ouăle întregi la care am adăugat o linguriţă de sare, oregano şi piper.

După ce am scos ciupercile cu o spumieră şi s-au răcit, începem să o trecem pe fiecare prin făină, ou şi apoi pesmet şi le punem în tigaia cu ulei încins ca să se rumenească pe ambele părţi, apoi le scoatem într-un vas curat.


Pentru cuşcuş, punem apă să se înfierbânte, împreună cu cubul de unt, sare şi un vârf de cuţit de curry. Când apa clocoteşte, adăugăm cuşcuşul, amestecăm puţin, stingem focul şi punem capacul pentru ca el să se dezvolte în apa clocotită.

Distribuim ciupercile pane alături de cuşcuş pe farfurii întinse. Putem asocia nişte murături.



Eu am servit cu gogonele în saramură făcute după reţeta prezentată pe acest blog şi care au ieşit delicioase, aşa cum am prevăzut. 

Notă: Reţeta de gogoele murate poate fi văzută aici:
GOGONELE MURATE



Iată şi secţiunea dintr-o ciupercă pane:



Vă recomand cu drag să încercaţi acest meniu. 
A fost minunat!


Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

LICHIOR DE OUĂ



Ingrediente:

(pentru 1 litru)

5 gălbenuşuri,
500 ml lapte dulce,
250 ml alcool,
350 g zahăr (de preferat zahăr pudră),
250 ml rom (de preferinţă alb),
vanilie (esenţă sau zahăr vanilat).

Mod de preparare:

Gălbenuşurile se freacă bine (2 - 3 minute), cu zahărul şi zahărul vanilat, apoi se diluează cu laptele clocotit, adăugat câte puţin - o linguriţă la început, până se subţiază, şi apoi în şuvoi continuu, amestecând mereu cu lingura de lemn. 


După ce s-a topit tot zahărul, se adaugă alcoolul şi romul în şuvoi subţire şi continuu, amestecând tot timpul ca să nu se formeze cheaguri. Se toarnă în sticle şi se astupă bine.

După 10 zile, lichiorul se poate consuma. Pe parcurs se va îngroşa. În acest lichior se pot adăuga, după preferinţă, cacao, ciocolată sau nescafe care se freacă cu gălbenuşurile şi zahărul, se diluează totul cu laptele clocotit şi la sfârşit cu alcoolul şi romul.

În USA, lichiorul de ouă numit şi egg'n'grog (mai nou eggnog), este băutura tradiţională de Crăciun şi Anul Nou. Lichiorul de ouă a devenit o băutură tradiţională şi socială care se bea mai ales în timpul iernii. El a început să fie produs în cantităţi mari în anii 1800, fiind adus în America colonială din Anglia de est, unde s-a dezvoltat din băutura fierbinte numită lapte posset. Unii cred şi acum că a fost adus din USA în Europa.

Lichiorul de ouă se prepară rece şi se serveşte rece. Când îl serviţi, aduceţi-vă aminte de istoria lui şi cât este de iubit.



Să aveţi poftă !



Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

TĂIEŢEI CU LAPTE


Ingrediente:

1 litru de lapte dulce,
60 g tăieţei de casă sau din comerţ,
50 g zahăr vanilat.

Mod de preparare:

Tăieţeii făcuţi în casă trebuie tăiaţi cât mai subţiri, ca pentru supă. 

Dacă folosim tăieţei din comerţ procedăm astfel:
tăieţeii din comerţ se fierb în apă cu puţină sare până când se înmoaie (cam10 minute), se deşartă în sită şi se limpezesc cu un jet de apă rece.
Se încălzeşte laptele şi se adaugă tăieţeii. Se fierb împreună 5 minute, apoi spre sfârşit se adaugă zahărul şi aromele dorite. Se acoperă şi se lasă 5-10 minute să se liniştească. 
Se distribuie în compotiere sau căni pentru supă.




Preparatul se poate servi atât cald, cât şi rece. Pe măsură ce se răceşte, el se mai îngroaşă. 

Dacă folosim tăieţei de casă, se procedează astfel: când laptele clocoteşte, se pun tăieţeii în formă de ploaie, amestecând cu lingura ca să nu se lipească unii de alţii. Tăieţeii se lasă să fiarbă la foc mic cam 10 minute (atenţie: vasul nu se pune direct pe foc, ca să nu se pârlească laptele). Înainte de a lua cratiţa de pe foc, se pune zahăr după gust şi puţin zahăr vanilat, dar aveţi grijă să nu fie prea dulci. 

Cine doreşte poate presăra şi puţină scorţişoară măcinată.

Varianta cu fidea o puteți găsi aici:
FIDEA CU LAPTE


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

joi, 16 noiembrie 2017

PASTĂ DE AVOCADO CU BABY SPANAC


Ingrediente:

1 cutie de baby spanac,
2 bucăţi avocado bine copt,
2 căţei de usturoi
sau 1 linguriţă de usturoi granule, 
1 linguriţă de sare
2-3 linguriţe de ulei de măsline extravirgin,
1 lingură smântână groasă,
2-3 linguri lapte,
zeama de la 1/2 de lămâie,
1 vârf de linguriţă piper măcinat.

Mod de preparare:

Într-o oală potrivită, înfierbântăm apa. Punem spanacul spălat şi îl dăm într-un clocot, apoi îl strecurăm. Spanacul doar se opăreşte, nu se fierbe mai mult.


Punem în blender miezul de la 2 avocado coapte, decojite, spanacul opărit şi celelalte ingrediente.




Lapte punem atât cât dorim ca să-l facă mai fluid, dar nu prea tare, să nu devină prea zemos.

Această pastă se pune pe farfurie şi se poate servi imediat.

Lângă ea putem servi şi ouă fierte. Putem adăuga şi câteva măsline verzi. De asemenea, o putem servi şi sub formă de tartine, pe felii de pâine prăjită.

Notă: Acesta este un mod mai sănătos de a găti spanacul. Avocado nu se prelucrează termic pentru că nu mai e bun, devine amar.




Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT