miercuri, 1 octombrie 2025

TORT CU NESS ȘI FRUCTE USCATE



Ingrediente:

Pentru blat:

8 ouă,
8 linguri de zahăr, 
6 linguri făină,
2 linguri pudră de cacao,
100 g nucă măcinată,
1 esență de rom,
1 praf de copt,
1 praf de sare.

Pentru sirop:

300 ml apă,
5 linguri zahăr,
1 esență de rom.

Pentru cremă:

400 g unt,
300 g zahăr pudră,
2 lingurițe ness,
4 ouă,
250 g fructe uscate pentru decor
(nuci, fistic, arahide și alune de pădure nesărate),
1 pliculeț gelatină.

Mod de preparare:

Blatul:

  1. Bateți albușurile spumă tare cu un praf de sare, adăugați treptat zahărul, continuând să bateți până se topește tot zahărul.
  2. Adăugați gălbenușurile, unul câte unul, apoi făina cernută cu pudra de cacao, esența, nucile măcinate și praful de copt, amestecând ușor. Turnați compoziția într-o formă de tort cu diametrul de circa 24 cm, unsă și tapetată în prealabil.
  3. Lăsați la copt 30-40 de minute, la foc mediu. Nu deschideți ușa cuptorului între timp.
Crema:

  1.  Într-o crăticioară, bateți ouăle spumă cu zahărul și ness-ul dizolvat în puțină apă, o așezați pe baie de aburi și amestecați continuu până se îngroașă. Lăsați să se răcească.
  2. Untul se topește la foc mic, apoi se lasă la răcit la temperatura camerei sau 10 minute la frigider ca să nu se întărească de tot. Se elimină apa care se separă, apoi se freacă spumă.
  3. Se adaugă treptat câte o lingură din compoziția fiartă și  continuăm să amestecăm până rezultă o cremă compactă, fină.

Siropul:

  1. Puneți apa la fiert cu zahărul și lăsați să fiarbă câteva minute. Dați vasul deoparte și turnați esența de rom. Lăsați să se răcească în continuare.
  2. Separat, puneți gelatina la înmuiat în 100 ml de apă.

Montajul:

  1. Tăiați blatul în 3 și îl însiropați.
  2. Opriți 1/4 din cremă.
  3. Așezați primul blat și întindeți peste el 1/2 din crema rămasă.
  4. Puneți al doilea blat, întindeți crema rămasă.
  5. Puneți deasupra al treilea blat.
  6. Îmbrăcați tortul în crema oprită separat.
  7. Așezați fructele uscate deasupra.
  8. Turnați gelatina deasupra peste fructele uscate.
  9. Dați la rece pentru cel puțin 2 ore înainte de servire.
Trendul actual este să se facă mai multe minitorturi, de aceea, o idee bună ar fi să facem și în acest caz 2-4 minitorturi mici, decât unul singur mare. Asta depinde și de câte persoane vor fi invitate la masă.

Alte decoruri aplică fiecare după propria fantezie. Eu am prezentat tortul de bază.


Poftă bună!


Niciun comentariu: