luni, 20 noiembrie 2017

CIORBĂ DE VARZĂ DE POST


Ingrediente:

1 varză de circa 1 kg,
1 ceapă de mărime mijlocie
sau 4 fire de ceapă verde,
2 fire de praz,
1 ardei gras (galben sau verde),
1 morcov,
1 rădăcină de pătrunjel,
1 bucată mică de rădăcină de ţelină
sau 1-2 frunze de ţelină,
1 litru de borş
sau 1/2 litru suc de roşii,
cimbru,
mărar,
chimen sau anason,
sare,
3 linguri de ulei,
piper măcinat,
3 litri de apă curată.Mod de preparare:

 Zarzavatul, spălat şi curăţat, se rade pe răzătoarea cu găuri mari, apoi se căleşte în ulei. Adăugăm şi ardeiul gras tăiat cuburi să se rumenească puţin.Separat se încălzeşte apa pentru ciorbă (2 litri). Adăugăm în apa caldă zarzavatul călit şi se lasăm să fiarbă la foc molcom aproximativ 20 de minute.
Varza se spală şi se taie fideluţă (nu chiar ca pentru salată de varză) sau felii subţiri, după preferinţă. La fel procedăm şi cu prazul şi ceapa verde.

După 20-30 de minute de fierbere a rădăcinoaselor, adăugăm în oala de ciorbă varza, ceapa verde şi prazul tăiat în felii subţiri, apoi punem, cimbrul şi chimenul. Adăugăm 2 linguriţe de sare cu vârf şi 1 litru de apă şi lăsăm să fiarbă până când varza s-a înmuiat (cam 30-40 de minute).Dacă folosim borş pentru acrire, atunci fierbem borşul separat până dă în clocot şi, dacă se formează o spumă la suprafaţă, se ia cu spumiera şi se aruncă, apoi strecurăm borşul.

Când ciorba a fiert, adăugăm borşul sau sucul de roşii  sau altă substanţă acră la alegere (sare de lămâie sau zeamă de lămâie sau puţin oţet de mere), adăugăm şi mărarul şi frunzele de ţelină tocate. Se potriveşte gustul de sare şi după ce mai dau în clocot împreună încă 5 -10 minute, se opreşte focul şi se lasă ciorba să se liniştească.
Sepoate servi ca atare sau se poate drege după metoda obişnuită, prezentată la celelalte ciorbe. Se mai potriveşte gustul de sare (eu am mai adăugat 3 linguriţe). Nu se pune toată sarea de la început pentru că ea va fi absorbită total şi mâncarea va părea nesărată la sfârşit.

De preferat ar fi să o servim simplă şi să punem alături o sosieră cu smântână dulce frecată cu 2 linguri de apă pentru cine doreşte să adauge în ciorbă. La fel şi piperul măcinat.Poftă bună !


Niciun comentariu: