vineri, 23 noiembrie 2018

CIORBĂ DE GULII


Ingrediente:

4 bucăți gulii (medii);
2  morcovi;
1 țelină mică (rădăcină);
1 păstârnac;
1 ceapă mijlocie;
1 ardei gras (capia);
25 g orez;
1 ou;
1 lingură vegeta 
sau 1 cub concentrat de legume;
200 ml smântână pentru gătit;
3 linguri de ulei;
30 g unt;
mărar verde, pătrunjel verde;
sare, piper (după gust);
1 linguriță mică sare de lămâie 
(zeama de la 1/2 de lămâie
sau 1 lingură oțet de mere) pentru acrire.

Mod de preparare:



Se pune la călit în ulei ceapa, iar când a devenit sticloasă, adăugăm untul și rădăcinoasele tăiate cuburi mici (dar nu foarte mici pentru că se vor zdrobi de tot în timpul fierberii) și le lăsăm să se călească împreună 5-10 minute, până vedem că sunt pătrunse și au început să se înmoaie. Adăugăm și ardeiul gras tăiat mărunt și le mai lăsăm câteva minute. 

Totul se stinge cu 2.5 litri de apă fierbinte (în care am dizolvat 2 lingurițe de vegeta sau 1 cub concentrat de legume) și se lasă să fiarbă acoperit cu capac circa 30 de minute. 




Se pune orezul (înmuiat în apă rece în prealabil) și se lasă să fiarbă încă 10 -15 minute. 

Adăugăm guliile curățate de coaja tare și tăiate bețișoare și se lasă să fiarbă încă 15 minute. 

Când toate sunt fierte, se oprește focul, se adaugă sare (circa 3 lingurițe) și verdeața aleasă.



La final, se drege (se leagă), astfel: se bate smântâna cu 2 linguri de apă rece, apoi se adaugă gălbenușul și se omogenizează. Adăugăm câte puțin din supa fierbinte și amestecăm, până îi ridicăm ușor temperatura, apoi deșertăm toată compoziția în oala cu supă și amestecăm. Lăsăm să stea acoperită 5-10 minute pentru a se liniști. Adăugăm substanța aleasă pentru acrire. 



La servire, mai putem adăuga piper proaspăt măcinat.
Dacă dorim și puțină aromă de usturoi, putem adăuga și granule de usturoi, care acum se găsesc în solnițe speciale, sau putem adăuga, la început, lângă ceapă, 2-3 căței de usturoi tăiați mărunt.

Se servește simplă, caldă sau chiar fierbinte.



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


Niciun comentariu: