vineri, 1 septembrie 2017

VINETE BULGĂREŞTI


Ingrediente:

3 vinete medii
2 kg ardei graşi şi capia (12 bucăţi din fiecare)
2 cepe mari
1 căpăţână de usturoi
10 bucăţi roşii
100 ml ulei
3 foi de dafin
cimbru
sare
piper alb.

Mod de preparare:

După ce se spală toate legumele, inclusiv ceapa şi usturoiul curăţate de foi, se coc vinetele şi ardeii. Se curăţă coaja vinetelor şi se lasă să se scurgă de zeama amară. Ardeii se pot pune într-un vas cu capac, presăraţi cu sare, iar după ce se mai răcesc puţin se decojesc. Le tăiem codiţele şi le curăţăm sâmburii din interior, rupându-i în fâşii. Vinetele vor fi rupte în fâşii, la fel ca şi ardeii.

Tăiem ceapa mărunt şi o călim în 50 ml ulei până se înmoaie şi devine lucioasă. Tăiem roşiile în felii de aproximativ 0.5 cm şi căţeii de usturoi în felii subţiri.Într-un vas pentru cuptor suficient de încăpător, de preferinţă din yena sau ceramică, uns cu puţin ulei, punem alternativ straturile de legume, astfel:
  • ceapa călită, 
  • vinetele fâşii,
  • ardeii fâşii, 
  • roşiile felii,
  • usturoiul, 
presărăm câte puţină sare şi cimbru, apoi continuăm până terminăm, având grijă ca ultimul strat să fie de roşii şi usturoi, condimentat cu cimbru şi puţină sare, dar putem pune şi foarte puţin zahăr pentru echilibrul gustului.


Trebuie să avem grijă la cantitatea de sare presărată peste straturi, mai ales dacă am pus şi peste ardeii copţi pentru a-i curăţa mai uşor.

Punem foile de dafin, turnăm restul de ulei şi dăm vasul la cuptor, la foc mediu, până vedem că scade zeama roşiilor. Închidem focul şi lăsăm să se liniştească mâncarea.

Când scoatem vasul din cuptor, putem presăra şi puţin piper alb sau chilli, după preferinţă.

Se poate servi călduţă, dar e mai bună după ce s-a răcit.
Ceea ce rămâne, se poate păstra la frigider, într-un alt vas de yena curat.Poftă mare !

Niciun comentariu: