Ingrediente:
(pentru 4 porţii)
3 - 4 cartofi mari ( 875 g cu totul),
2 linguri de unt,
200 ml smântână pentru gătit
sau frişcă neîndulcită şi nebătută,
2 linguriţe rozmarin uscat,
3 gălbenuşuri de ou,
100 g brânză rasă (Gruyere sau mozarella),
1 linguriţă de sare (7 g),
1/2 linguriţă piper alb măcinat,
2-3 linguriţe pastă de roşii diluată cu 250 ml apă rece,
sau 250 ml suc de roşii,
3 - 4 căţei de usturoi (opţional),
parmezan.
Mod de preparare:
Ungem cu unt un vas pentru cuptor şi îl punem deoparte.
Aşezăm cartofii spălaţi într-o cratiţă mare şi punem apă astfel încât să-i acopere.
Aducem cartofii la fierbere la foc mare, apoi reducem flacăra la mediu şi acoperim vasul. Lăsăm să fiarbă molcom până când se simt moi atunci când sunt înţepaţi cu un cuţit (cam 25 - 30 de minute). Scurgem cartofii şi, când se răcesc suficient pentru a putea fi manevraţi, îi curăţăm de coajă şi îi tăiem felii. Zdrobim cartofii cu un mixer vertical până se formează o cremă, apoi adăugăm untul, sarea, piperul, rozmarinul şi gălbenuşurile şi mixăm până se încorporează toate.
Adăugăm usturoiul zdrobit şi la sfârşit smântâna sau frişca lichidă. Dacă avem smântână groasă, o frecăm cu 2-3 linguri de apă rece în prealabil.
Punem această pastă în vasul pentru cuptor şi nivelăm cu o spatulă sau dosul unei linguri.
Presărăm deasupra brânza rasă dar mai păstrăm din ea 2 linguri.
Punem 80 ml din sucul de roşii deasupra şi întindem uşor să devină uniform, putem presăra foarte puţin zahăr peste el, puţină sare şi piper şi la sfârşit presărăm restul de brânză rămasă.
Peste acestea toate, presărăm parmezan pe toată suprafaţa.
Vasul se introduce în cuptorul încălzit în prealabil (cam cu 20 de minute înainte) şi lăsăm să se coacă aproximativ 30 de minute, până vedem că se rumeneşte la suprafaţă şi compoziţia devine tare, în special pe margine.
Se poate servi simplă, cu sucul de roşii, sau împreună cu o salată de crudităţi (caz în care putem renunţa la bolul cu suc de roşii).
Poftă bună !
Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu