luni, 18 septembrie 2017

SALEURI CU CAŞCAVAL SAU PARMEZAN


Ingrediente:


400 g făină superioară tip 000, 
200 g unt,
200 ml smântână sau iaurt,
1 gălbenuş,
1 linguriţă rasă sare fină (7 g),
1 lingură rasă chimen măcinat,
100 g parmezan sau caşcaval ras.


Mod de preparare:Dacă untul nu a fost ţinut la temperatura camerei să fie suficient de moale, atunci îl topim pe foc mic şi îl lăsăm să se răcească. Adăugăm chimenul, sarea, gălbenuşul şi smântâna frecată cu 2-3 linguri de apă rece. Adăugăm apoi parmezanul ras (sau caşcavalul ras). După ce omogenizăm bine, adăugăm făina cernută. Frământăm până se leagă un aluat mai elastic şi omogen. Punem aluatul într-un bol şi îl lăsăm la frigider cel puţin 4 ore sau de seara până dimineaţa.

Pe o planşetă, presărată cu puţină făină, întindem aluatul în dreptunghi de grosime 4 mm. Apăsăm şi cu dosul palmei să îl uniformizăm (să aibă aceeaşi grosime peste tot şi lateral să fie marginile drepte).

Cu un cuţit trecut prin făină se taie aluatul în fâşii late de 1.5 cm şi lungi de 5 cm.

Batem albuşul cu furculiţa ca să se lichefieze şi, cu ajutorul unei pensule înmuiate în albuş, ungem saleurile peste tot, apoi presărăm parmezanul sau caşcavalul ras şi puţin chimen mărunţit.

Saleurile se ridică cu un cuţit lat, trecut prin făină şi se aşează într-o tavă neunsă, de preferinţă emailată, lăsând o distanţă de 1 cm între ele.

Se coc în cuptorul încălzit dinainte la foc mijlociu. În primele 12 minute nu deschidem uşa cuptorului, după aceea însă putem verifica şi, dacă nu se coc uniform, putem întoarce tava invers în cuptor şi mai reducem puţin focul ca să nu se rumenească prea mult. Se coc în aproximativ 20 de minute. Le scoatem imediat într-un vas separat.
Sunt foarte fragede (dar şi puţin crocante) şi se pot păstra mult timp, în pungă de nylon sau în cutie de carton închisă. Poate fi şi un vas de yena. Se pot servi simple sau ca gustare lângă iaurt sau chiar lângă supe (în loc de pâine).Poftă bună!


Niciun comentariu: