joi, 20 iulie 2017

NECTAR DE CAISE


Ingrediente:

4 kg caise,
1 kg zahăr,
300 ml apă,
1 plic de zahăr vanilat,
1 pastilă salicilat (conservant).

Mod de preparare:

Spălăm caisele şi le alegem pentru a le elimina pe cele neconforme, care ne-ar strica preparatul (cu părţi stricate, atacate, necoapte). Tăiem caisele în două şi le scoatem sâmburii.

Într-un vas emailat punem 300 ml de apă şi adăugăm caisele. Le lăsăm să dea în clocot 10 minute, apoi le tragem deoparte.



Luăm cu un polonic şi trecem compoziţia printr-un vas strecurător, folosind şi presa manuală. Va rezulta un suc gros ce va conţine doar pulpa cărnoasă, fără pieliţe.


Punem vasul cu sucul rezultat pe foc, adăugăm zahărul şi zahărul vanilat şi lăsăm să dea în clocot 10-15 minute, apoi oprim focul. Între timp se şi spumează.

Separat, pregătim un vas cu apă fierbinte în care am aşezat şi un prosop mai gros pe fund şi punem sticlele la încălzit. Opărim sticlele şi la interior, la fel şi dopurile pe care le vom folosi.

În sticla scursă de apă turnăm nectarul fierbinte (folosind o pâlnie adecvată şi un polonic), lăsând un spaţiu liber de două degete la gâtul fiecărui recipient, pentru a nu ieşi sucul afară când le vom steriliza.



Pregătim apoi două oale cu apă şi punem un prosop pe fundul fiecăreia în care vom pune sticlele (fără dopuri) la sterilizat, la foc mic.

Sticlele mici se lasă să clocotească 15 minute, iar cele mari 25 de minute.



Scoatem fiecare sticlă cu o mănuşă groasă şi o aşezăm pe o tavă de metal sau un blat de lemn. Punem şi puţin salicilat (aspirină pisată) de-asupra fiecărui recipient cu nectar, apoi punem imediat dopul la sticlă. Le aşezăm pe rând, una lângă alta, fără să se atingă. Acoperim sticlele cu un ştergar gros şi chiar încă o păturică şi le lăsăm până a doua zi să se răcească.

A doua zi le ştergem frumos la exterior, verificăm dacă sunt bine înşurubate şi la final putem acoperi dopurile cu puţină folie de aluminiu ca să fie perfect etanşe. Le aşezăm pe un raft în cămară, la loc uscat, răcoros şi întunecos, pentru a le păstra până la iarnă sau chiar până în anul următor.



Nectarul rezultat este foarte concentrat şi trebuie diluat cu apă atunci când îl consumăm.

Să nu uităm că oamenii din Valea Hunzei, cei care au cea mai lungă durată de viaţă de pe pământ, se hrănesc în special cu caise, un fruct ce este aur curat pentru sănătatea noastră!

Notă: Eu am făcut reţeta din cantităţi duble, deci ceea ce se vede în poze a rezultat din 8 kg de caise şi 2 kg de zahăr, adică (aproximativ) 7 litri de nectar. Desigur că nu voi arunca partea rămasă de la strecurat, îi voi găsi o întrebuinţare. De exemplu pot face o caisată. 
Reţeta poate fi văzută aici: LICHIOR DE CAISE (CAISATĂ).

Această reţetă se poate face identic şi cu piersici.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

Niciun comentariu: