Ingrediente:
800 g cartofi noi,
3 linguri de ulei de floarea soarelui,
4 tulpini de ceapă verde,
4 - 5 căţei de usturoi,
100 g bulion de roşii,
1 linguriţă zahăr,
1 linguriţă de boia dulce,
1 linguriţă cimbru uscat,
1 linguriţă mărar uscat,
1 linguriţă busuioc uscat,
1/2 linguriţă piper alb,
1- 2 frunze de dafin,
1- 2 linguriţe sare,
1 mână de frunze de pătrunjel verde,
1 cub de concentrat de legume,
sau o linguriţă vegeta,
500 ml apă,
1 lingură de făină albă (opţional),
smântână dulce pentru dres.
Mod de preparare:
Se curăţă şi se spală cartofii, apoi se taie în sferturi de aproximativ 2-3 cm.
Curăţăm ceapa şi usturoiul, le spălăm şi le tăiem în felii mici. Punem uleiul, ceapa şi usturoiul în tajină (sau alt vas, de preferat ceramic sau ceaun) şi lăsăm să se înmoaie. Adăugăm sarea, boiaua şi condimentele din plante, apoi punem cartofii tăiaţi.
Între timp, diluăm bulionul cu apă rece şi adăugăm zahărul. Putem face mâncarea şi fără bulion, numai cu boia de ardei, dar de data asta am folosit şi concentratul de roşii.
Punem bulionul diluat peste mâncarea din vas şi lăsăm să fiarbă încă 10 minute.
Spălăm bine pătrunjelul verde, alegem frunzele (eliminăm tulpinile groase) şi le tăiem mărunt.
Dacă vrem să obţinem un sos mai gros, frecăm făina albă cu 2 linguri de apă rece şi o turnăm peste preparat, amestecând uşor ca să se distribuie peste tot şi să nu se formeze cocoloaşe. Lăsăm să fiarbă încă 10 minute acoperit, apoi stingem focul.
La sfârşit, adăugăm frunzele de pătrunjel, punem capacul şi lăsăm mâncarea să se liniştească pentru 15 minute.
Pentru servire, frecăm 2 linguri de smântână cu apă rece, pe care o vom turna peste mâncarea din farfurie.
O putem servi simplă sau cu smântână adăugată, lângă diferite murături sau salate.
Eu am servit-o lângă gogoşarii casei.
Dacă mai rămâne mâncare, o scoatem într-un vas curat cu proprietăţi termice, înlăturând eventualele părţi care s-au ars sau s-au depus pe fundul vasului în care am fiert preparatul.
Se poate servi şi mai târziu, sau a doua zi, dar neapărat caldă.
Spălăm bine pătrunjelul verde, alegem frunzele (eliminăm tulpinile groase) şi le tăiem mărunt.
Dacă vrem să obţinem un sos mai gros, frecăm făina albă cu 2 linguri de apă rece şi o turnăm peste preparat, amestecând uşor ca să se distribuie peste tot şi să nu se formeze cocoloaşe. Lăsăm să fiarbă încă 10 minute acoperit, apoi stingem focul.
La sfârşit, adăugăm frunzele de pătrunjel, punem capacul şi lăsăm mâncarea să se liniştească pentru 15 minute.
O putem servi simplă sau cu smântână adăugată, lângă diferite murături sau salate.
Eu am servit-o lângă gogoşarii casei.
Dacă mai rămâne mâncare, o scoatem într-un vas curat cu proprietăţi termice, înlăturând eventualele părţi care s-au ars sau s-au depus pe fundul vasului în care am fiert preparatul.
Se poate servi şi mai târziu, sau a doua zi, dar neapărat caldă.
Poftă bună !
Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu