duminică, 23 iulie 2017

LICHIOR DE CAISE (CAISATĂ)Ingrediente:

1 kg de caise;
1 kg de zahăr;
500 ml alcool de 96 grade
sau 1.2 litri de votcă;
1 litru de vin alb;
4-5 sâmburi de caise zdrobiţi.
Mod de preparare:

Caisele se spală, se desâmburează şi se taie în cuburi sau se zdrobesc.

Se pun într-un borcan suficient de mare, care poate fi legat bine la gură.

Punem caisele zdrobite în borcan, adăugăm cei câţiva sâmburi de caise pisaţi, apoi turnăm peste ele 1 litru de vin alb (de preferinţă sec) şi alcoolul. Legăm borcanul la gură şi îl lăsăm într-un loc întunecos, să se macereze, aproximativ 12-14 zile.După cele 14 zile, filtrăm lichidul printr-un vas strecurător şi tifon dublu, iar fructele rămase le zdrobim. Adăugăm zahărul şi amestecăm bine. După ce zahărul s-a dizolvat, punem în sticle şi lăsăm să se mai aşeze 1- 2 zile, după care putem servi.

Putem adăuga zahărul şi la început, dar atunci lăsăm câteva zile să stea împreună cu caisele pentru a se topi şi a se forma un sirop, după care turnăm compoziţia într-un borcan şi adăugăm celelalte ingrediente.

Legăm bine borcanul la gură pentru a nu se evapora alcoolul din el.

După 12-14 zile, procedăm ca mai sus: filtrăm lichidul şi îl punem în sticle curate, cu dop. Dacă se va mai depune pulpă de fructe, după alte 1- 2 săptămâni, îl tragem în alte sticle, până rămâne limpede.

După cum am spus la reţeta de nectar de caise, pe care o puteţi vedea aici: NECTAR DE CAISE, putem folosi şi partea rămasă după strecurarea nectarului pentru a face caisata, dar va trebui să cântărim cantitatea masei de fructe pentru a adapta cantitatea celorlalte ingrediente şi a le adăuga în mod proporţional în compoziţie.


Să vă fie de folos !

Niciun comentariu: