luni, 31 iulie 2017

GEM EXOTIC DE PIERSICI


Ingrediente:

4 kg de piersici, curăţate de coajă şi sâmburi şi cântărite,
2 kg de zahăr,
2 plicuri de zahăr vanilat,
10 bucăţi migdale opărite şi decojite,
4 - 5 sâmburi de caise, opăriţi şi decojiţi,
1 - 2 linguriţe rase de nucşoară, 
1 linguriţă rasă pudră de scorţişoară,
zeama de la 2 portocale,
1/4 de linguriţă pudră de cuişoare 
sau decoctul de la 10 cuişoare într-o ceşcuţă de apă (lichidul),
1 linguriţă rasă sare de lămâie dizolvată în puţină apă călduţă,
sau zeama de la 1 lămâie mică sau de la 1/2 lămâie mare, 
2 tablete salicilat (aspirină) sau alt conservant, opţional.

Mod de preparare:



Se aleg fructele cu pulpă consistentă. Cele cu pulpa apoasă sau moale, ca şi soiurile timpurii, nu sunt bune pentru gemuri. Fructele spălate se decojesc. Pentru a se decoji, se ţin 4 - 5 minute în apă clocotită, după care se introduc imediat în apă rece.





Piersicile decojite se desfac în două cu un cuţit inoxidabil, se îndepărtează sâmburii şi se taie în felii pe lungime. Se pot tăia şi rondele.



Peste piersicile tăiate se pune zahărul şi se lasă 40 - 60 de minute (sau chiar de seara până dimineaţa, acoperite), după care se pun la un foc mediu, amestecând din când în când, deoarece gemul se prinde uşor de fundul vasului. Pe parcurs, se adaugă zeama de la cele 2 portocale şi celelalte ingrediente, mai puţin sarea de lămâie sau/şi zeama de lămâie, care se adaugă spre sfârşitul fierberii.




Se continuă fierberea până când gemul este bine legat. Spre sfârşitul fierberii se adaugă sarea de lămâie dizolvată în puţină apă caldă sau/şi zeama de lămâie.

Gemul se toarnă fierbinte în borcane uscate şi încălzite care apoi se sterilizează. Deasupra fiecăruia, putem pune puţin praf de salicilat (aspirină), apoi le punem capacul opărit, şters şi uscat şi le întoarcem cu capacul în jos, după care le acoperim cu o pătură sau mai multe prosoape groase.




După ce se răcesc la temperatura camerei, sub o pătură, borcanele se pun pe un raft în cămară pentru a fi consumate ulterior, după dorinţă.



Notă: Gemul, pe lângă că e aromat, fin şi gustos, are şi proprietăţi afrodisiace datorită combinaţiei de ingrediente adăugate.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

Niciun comentariu: