sâmbătă, 29 iulie 2017

PIURE DE CARTOFI CU ULEI DE MĂSLINE


Ingrediente:
(pentru 1 porţie, dacă e meniu de sine stătător):

500 g cartofi,
2 linguri ulei de măsline,
1 lingură smântână dulce 
sau 2 linguri de lapte dulce (încălzite),

20 g unt,
1 linguriţă oţet alb,
sare,
piper proaspăt măcinat.

Mod de preparare:

Umplem pe trei sferturi o oală cu apă şi o aducem la temperatura de fierbere.

Între timp, spălăm cartofii, îi decojim şi îi tăiem în sferturi. Când apa a ajuns la punctul de fierbere, adăugăm cartofii şi îi lăsăm să fiarbă circa 20 de minute, până când se simt moi atunci când sunt înţepaţi cu o furculiţă.


Aici sunt 500 g de cartofi cântăriţi după curăţare




Scurgem apa din oală şi punem cartofii la loc. Punem oala cu cartofi pe foc mic şi, cu un zdrobitor de cartofi, facem piureul în apa rămasă. Adăugăm uleiul de măsline, smântâna (sau laptele) şi untul. Punem la sfârşit şi oţetul şi asezonăm cu sare şi piper.

Pentru servire, punem piureul în bol. Facem cu dosul unei linguri o gaură la mijloc şi turnăm în ea o lingură de ulei de măsline, care-i va spori savoarea.



Se serveşte imediat. Se pot asocia murături, de exemplu gogoşari marinaţi.



Poftă bună !

Niciun comentariu: