duminică, 9 iulie 2017

CREMĂ DE LĂMÂIE


Ingrediente:

500 ml lapte dulce,
100 - 150 g zahăr tos,
1 lămâie mare,
1 plic zahăr vanilat,
4 ouă,
1 vârf de linguriţă de sare,
stafide, alte fructe confiate, frişcă, etc., 
 pentru decor (opţional).Mod de preparare:

Spălăm lămâia, o zvântăm de apă şi îi radem coaja galbenă. 

Într-un bol, spargem ouăle întregi, adăugăm sarea şi mixăm 2 minute. Adăugăm 100 g zahăr tos şi zahărul vanilat şi mixăm până devine o masă spumoasă, apoi adăugăm laptele rece şi coaja de lămâie rasă şi omogenizăm.Pregătim oala cu apă în care vom pune vasul cu compoziţia formată pentru a fierbe la bain-marie, în aşa fel ca apa să nu ajungă până la nivelul vasului de sus. Lăsăm să fiarbă până se încheagă puţin, având grijă să adăugăm câte puţină apă rece la fiecare 12-15 minute, pentru a nu o lăsa să clocotească, pentru că atunci crema s-ar brânzi. 

După ce s-a închegat puţin, putem pune ambele vase la cuptor, la foc mediu, şi lăsăm până când crema se întăreşte la suprafaţă. Sunt necesare cam 50-60 de minute în total.
Scoatem vasul cu cremă şi verificăm: dacă la aplecarea uşoară crema se desprinde de peretele vasului, atunci e gata. Punem oala pe masă să se răcească. Putem presăra puţin zahăr tos deasupra. Când s-a răcit suficient, punem oala la frigider pentru câteva ore sau chiar până a doua zi.Răsturnăm crema pe un platou de servit, o ornăm după dorinţă cu: fulgi de ciocolată, stafide, alte fructe confiate, boabe din dulceaţă, frişcă. Crema îşi formează oricum propriul sirop, ca şi la crema de zahăr ars.
Se poate servi în porţii mici, pe farfurioare de desert, sau în porţii mai mari, în boluri pentru creme sau îngheţate.

Notă: pentru că feliile de lămâi îi pot da o tentă contrastantă, prea acrişoară şi puţin amăruie datorită pieliţelor albe care rămân, putem renunţa la ele şi să le dăm o altă întrebuinţare.

Poftă bună !

Niciun comentariu: