duminică, 9 iulie 2017

CREMĂ DE LĂMÂIE


Ingrediente:


500 ml lapte dulce
100 - 150 g zahăr tos
1 lămâie mare
1 plic zahăr vanilat
4 ouă
1 vârf de linguriţă de sare
stafide, alte fructe confiate, frişcă, etc.,  pentru decor (opţional).


Mod de preparare:

Spălăm lămâia, o zvântăm de apă şi îi radem coaja galbenă. Curăţăm partea albă şi tăiem lămâia în felii subţiri, peste care vom presăra 1-2 linguri de zahăr tos, având grijă să îndepărtăm în prealabil sâmburii. Lăsăm bolul cu felii de lămâie la frigider.Spălăm ouăle la exterior.
Într-un bol, spargem ouăle întregi, adăugăm sarea şi mixăm 2 minute. Adăugăm 100 g zahăr tos şi zahărul vanilat şi mixăm până devine o masă spumoasă, apoi adăugăm laptele rece şi coaja de lămâie rasă şi omogenizăm.
Pregătim oala cu apă în care vom pune vasul cu compoziţia formată pentru a fierbe la bain-marie, având grijă să nu ajungă apa până la nivelul vasului de sus. Lăsăm să fiarbă până se încheagă puţin, având grijă să adăugăm câte puţină apă rece la fiecare 12-15 minute pentru a nu o lăsa să clocotească, pentru că atunci crema s-ar brânzi. Putem pune apoi ambele vase la cuptor la foc mediu spre mic şi lăsăm până când crema se întăreşte la suprafaţă.  Sunt necesare 50-60 de minute în total.Scoatem vasul cu cremă şi verificăm: dacă la aplecarea uşoară, crema se desprinde de peretele vasului, atunci e gata. Punem oala pe masă să se răcească. Putem presăra puţin zahăr tos deasupra. Când s-a răcit suficient, punem oala la frigider pentru câteva ore sau chiar până a doua zi.Răsturnăm crema pe un platou de servit, o ornăm cu feliile de lămâie şi putem apoi adăuga şi alte elemente de decor şi de îmbunătăţire a gustului, cum ar fi: fulgi de ciocolată, stafide, alte fructe confiate, boabe din dulceaţă, frişcă. Crema îşi formează oricum propriul sirop, ca şi la crema de zahăr ars.

Se poate servi în porţii mici, pe farfurioare de desert, sau în porţii mai mari, în boluri pentru creme sau îngheţate.

Notă: pentru că feliile de lămâi îi pot da o tentă contrastantă, prea acrişoară şi puţin amăruie datorită pieliţelor albe care rămân, putem renunţa la ele şi să le dăm o altă întrebuinţare.

Poftă mare !