sâmbătă, 1 iulie 2017

OREZ CU LAPTE ŞI SCORŢIŞOARĂ


Ingrediente:

500 ml lapte dulce,
50 g orez,
coaja rasă de la o lămâie,
25 g unt,
1 vârf de cuţit sare,
1 plic zahăr vanilat,
1 lingură rasă scorţişoară pudră,
30 g zahăr,
1 lingură de griş (opţional),
câteva picături de esenţă de rom.Mod de preparare:

Orezul se verifică să nu aibă împurităţi, se spală în 2-3 ape, apoi se pune la fiert în 100 ml apă curată şi un praf de sare. Se lasă să fiarbă 10-15 minute, apoi se scurge de apă. Dacă se foloseşte orez prefiert, atunci nu mai e necesară fierberea în apă.

Se adaugă untul şi se lasă să se rumenească puţin, apoi se toarnă laptele călduţ şi coaja rasă de lămâie şi se lasă să fiarbă în continuare, aproximativ 10-15 minute, până când boabele de orez devin suficient de moi, dar fără a-l fierbe prea mult, ca să nu se terciuiască. Luăm vasul de pe foc şi adăugăm zahărul vanilat şi esenţa de rom. Lăsăm vasul acoperit cu capac pentru a se răci şi pentru ca orezul să absoarbă tot lichidul.


Notă: Dacă cumva vi se pare că a rămas prea mult lichid (depinde mult şi de orezul folosit), atunci spre finalul fierberii (înainte cu 5 minute) putem adăuga şi o lingură de griş. Grişul ajută şi la legarea lui iar combinaţia e bună.

Udăm vasul în care vom pune orezul cu puţină apă rece, apoi aşezăm cu o lingură mare orezul, îl netezim puţin şi îl presărăm cu scorţişoara pudră pe toată suprafaţa, apoi cu zahărul tos şi eventual puţin zahăr vanilat.Punem vasul la frigider să se răcească. Zahărul împreună cu scorţişoara, se vor topi şi vor forma un sirop dulce cu gust de scorţişoară.Putem servi pe farfurioare de desert, adăugând mai întâi puţin din siropul format.


Dacă nu vă place gustul de scorţişoară, atunci puteţi lăsa orezul la rece fără a pune nimic pe el şi, după ce s-a răcit, punem un strat din gemul sau jeleul preferat sau din dulceaţa preferată (nu le punem cât orezul este cald, pentru că se vor topi şi vor colora în mod nepălăcut preparatul).

Poftă mare !