vineri, 9 decembrie 2016

CIUCI


Ingrediente:

600 g cartofi,
200 g făină albă, 
2 ouă întregi, 
2 - 3 linguriţe de sare, 
5-6 linguri de pesmet, 
2-3 linguri de ulei, 
3-4 linguri de zahăr sau după gust, 
zahăr pudră (opţional, la servire). 

Mod de preparare:

Se spală bine cartofii şi se pun la fiert cu coajă cu tot, în apă rece, în care am adăugat o linguriţă de sare.

Când intră furculiţa uşor în ei, înseamnă că sunt gata. Se strecoară şi se lasă în sită, să se răcească puţin.







Curăţăm cartofii de coajă şi îi punem într-o cratiţă, unde îi pasăm cu pasatorul pentru piure sau îi radem pe răzătoare (partea mare).


Adăugăm o liguriţă rasă de sare şi cele două ouă întregi, amestecăm bine şi la final adăugăm făina cernută. 

Frământăm un aluat elastic, care să nu fie nici prea moale să se rupă, nici prea tare.






Pe un blat de lucru, presărăm puţină făină albă. Luăm câte puţin din aluat şi formăm rulouri subţiri de 2-3 cm în circumferinţă, apoi le tăiem în bucăţi de 2-3 cm lungime.




Într-o tigaie, punem uleiul la încins şi rumenim pesmetul, atât cât să-şi schimbe culoarea în auriu închis sau puţin brun, dar fără să se înnegrească şi să prindă gust de ars. Adăugăm peste pesmet zahărul tos şi stingem focul.




Într-o oală separată, punem apă de 2 palme înălţime şi adăugăm o liguriţă de sare. Când apa începe să clocotească, punem ciucile, atâtea câte încap una lângă alta, şi le lăsăm să fiarbă 4-5 minute, apoi le scoatem cu o spumieră şi le punem într-o strecurătoare şi, după ce se scurg bine de apă, le punem în tigaia cu pesmet şi zahăr.

Le rostogolim puţin, să îşi ia fiecare pesmet pe toată suprafaţa, şi le aşezăm frumos, într-un vas de yena sau alt vas care să le păstreze calde până la servire.




La servire, mai putem adăuga peste ele, în farfurie, puţin zahăr pudră şi puţină scorţişoară. Ele nu trebuie să fie foarte dulci.


Se servesc simple, călduţe sau reci. Sunt foarte gustoase în ambele variante.





Poftă bună !  

Trimiteți un comentariu