duminică, 13 noiembrie 2016

CIORBĂ DE SALATĂ VERDE CU PRAZ



Ingrediente:

2 căpăţâni mari de salată verde, 
1 litru de lapte dulce, plus 100 ml, 
2 linguriţe rase de sare, 
3 linguri de ulei de floarea soarelui, 
1 legătură de leuştean, 
3 ouă, 
1 tulpină de praz, 
2 legături de usturoi verde 
sau 2-3 linguriţe de pudră de usturoi, 
25 g de unt, 
1 linguriţă de sare de lămâie 
sau sucul de la 1 lămâie, 
mărar verde sau uscat. 

Mod de preparare:

Se spală foarte bine salata verde, verificând fiecare frunză atent, apoi prazul, leuşteanul, usturoiul şi se lasă toate la scurs.

Se pune salata la fiert într-un vas cu apă de 3 litri (care să ajungă până la jumătatea recipientului), adăugând 1 linguriţă de sare.

Se fierbe aproximativ 15 de minute la foc mediu, până se înmoaie frunzele.

Când e fiartă, se strecoară şi se lasă la răcit.

În vasul în care preparăm ciorba, punem uleiul, apoi adăugăm prazul şi usturoiul verde, toate tăiate mărunt, şi amestecăm din când în când până se înmoaie şi devin puţin lucioase (astfel vor căpăta o aromă mai puternică).




Adăugăm un litru de apă caldă peste ele, sarea, mărarul, leuşteanul tocat şi le lăsăm să fiarbă aproximativ 15 minute.

Adăugăm apoi salata verde, fiartă separat după cum am arătat mai sus, tăiată mai grosier, şi laptele şi le lăsăm să fiarbă încă 10 minute sub capac.

Separat, batem 2 ouă cu un praf de sare şi facem din ele o omletă. Tăiem omleta în fâşii şi o adăugăm în vasul cu ciorbă, lăsând să mai dea un clocot împreună. Adăugăm la sfârşit şi untul, care-i va da un gust bun.




Când e gata, stingem focul şi o lăsăm să stea 5-10 minute, ca să se aşeze şi să se îmbine bine aromele.




Dregem ciorba cu 1 gălbenuş de ou crud frecat cu o lingură de apă rece şi 100 ml de lapte dulce. Presărăm sarea de lămâie şi omogenizăm. Se serveşte întotdeauna caldă.

Reţeta poate fi făcută şi fără praz.

Este delicioasă şi printre altele este şi ciorba mea preferată.




Poftă bună !