duminică, 13 noiembrie 2016

MÂNCARE DE CIUPERCI PLEUROTUS (CIULAMA)


Ingrediente:

500 g ciuperci pleurotus 
2 cepe mici sau 1 mare 
2 fire de usturoi verde 
1 tulpină de praz 
3 tulpini de ţelină verde 
3 linguri ulei de floarea soarelui 
1 cub concentrat de legume 
25 g unt 
1 linguriţă rasă de sare 
2 linguri de faină 
500 ml lapte dulce 
2-3 linguriţe de oregano 
2-3 linguriţe de cimbru 
1 legătură mărar verde 
sau 2-3 linguriţe mărar uscat 
1 legătură pătrunjel verde 
2 foi de dafin 
1 linguriţă piper alb 
1 vârf de cuţit chilli. 

Mod de preparare:

Se spală bine toate legumele şi se pun la scurs. In cratiţa în care facem preparatul, punem uleiul să se încingă, apoi adăugăm sarea, usturoiul şi ceapa tocate şi le lăsăm să se călească puţin până devin lucioase, fără să se ardă.

Adăugăm apoi ţelina tăiată fin, cimbrul, oregano, mărarul, prazul tăiat subţire, foile de dafin şi o cană de apă caldă, lăsându-le să fiarbă împreună 10 minute.

Tăiem ciupercile mai grosier şi le adăugăm peste amestecul din vas, împreună cu piperul, chilli, cubul de legume concentrat şi, dacă e nevoie, mai completăm cu încă o cană de apă caldă.


Adăugăm la fiert şi untul pentru că va da un gust bun preparatului.

După 30 de minute, turnăm jumătate din laptele dulce, omogenizăm şi lăsăm să fiarbă în continuare încă 10-15 minute.


Frecăm făina cu 2-3 linguri de apă rece, apoi adăugăm laptele rămas şi amestecăm bine ca să nu rămână cocoloaşe. Punem amestecul peste compoziţia din oală, omogenizăm, adăugăm pătrunjelul verde tocat şi punem totul la cuptor pentru 15-20 de minute.

Se poate servi cu mămăliguţă şi eventual smântână dulce adăugată.



Poftă bună !