joi, 16 ianuarie 2025

SUPĂ DREASĂ DE CIUPERCI CU OREZ



Ingrediente:

(pentru trei porții)

2 litri de supă de zarzavat strecurată,
200 g ciuperci (orice varietate),
30 g unt (sau ghee), 
2 linguri de untdelemn,
o ceapă mijlocie,
30 g orez (o lingură cu vârf),
1 ou,
100 ml smântână sau iaurt,
pătrunjel verde (sau mărar verde),
1 linguriță (sau un cub) de concentrat de legume (Vegeta),
zeama de la o lămâie (sau sare de lămâie),
sare, piper.

Mod de preparare:

Ciupercile albe de pășune și mânătărcile sunt cele mai indicate, dar se pot folosi și alte ciuperci. Ciupercile se spală bine, se taie bucățele sau felii și se pun separat de zarzavat.

Se pune zarzavatul (ex.: țelină, păstârnac, morcovi, ceapă, un cartof) la fiert în 2 litri de apă curată la care am adăugat o linguriță de sare. Când legumele s-au înmuiat, se strecoară supa iar legumele se pun într-un vas separat.

Zarzavatul poate fi înlocuit cu o lingură de Vegeta sau un cub de cocentrat de legume.

În oala în care a fiert zarzavatul, se pun două linguri de untdelemn și se rumenesc ciupercile circa un minut cât să se dezvolte aroma, apoi se toarnă peste ele zeama fierbinte. Se lasă să fiarbă în supa clocotită circa 30 de minute, până se înmoaie bine.


Când ciupercile sunt fierte, se adaugă orezul și se mai lasă la fiert circa 10 - 15 minute. Spre final, se adaugă smântâna frecată cu puțină apă rece. Opțional se pot adăuga și 2 - 3 căței de usturoi tiați mărunt sau zdrobiți.

Când toate sunt fierte, se ia oala de pe foc și supa se drege imediat cu un gălbenuș de ou amestecat în prealabil cu zeama de la o lămâie, potrivindu-se gustul cu sare.




Deasupra se pun bucățelele de unt sau ghee și pătrunjelul sau mărarul tocat. Se poate presăra și piper măcinat.

Se servește imediat.

Poftă bună !



Max's concept.

© Copyright 2025 MAX'S CONCEPT



Niciun comentariu: