joi, 25 iulie 2019

PLACHIE DE PEȘTE


Ingrediente:

1 kg de pește (crap, somn, etc.),
100 ml untdelemn,
3 - 4 cepe mari (300 - 400 g),
3 căței de usturoi,
200 ml suc de roșii,
1 foaie de dafin,
100 ml vin alb,
10 boabe de piper,
1 vârf de linguriță piper măcinat,
2 - 3 linguri zeamă de lămâie
sau câteva picături de oțet,
sare după gust.

Mod de preparare:

Peștele curățat se taie în bucăți de 3 - 4 cm grosime; dacă este gros, se despică în două, de-a lungul coloanei vertebrale, fiecare jumătate tăindu-se în bucăți de 3 - 4 cm. Tigaia se înfierbântă goală, apoi se pune tot untdelemnul, care se va înfierbânta imediat; în ea se așează bucățile de pește, trecute prin făină, care se vor prăji numai pe jumătate, câte 2 - 3 minute pe fiecare parte și apoi se vor scoate pe o farfurie.




În untdelemnul rămas, care nu este ars, se pune ceapa tăiată în felii subțiri, presărată cu o linguriță de sare; se călește 10 - 15 minute, la foc mic (nu direct pe flacără), până când devine lucioasă, fără să se rumenească prea tare. Trebuie supravegheată pentru că ceapa se arde repede. 

În caz că s-a ars, nu se adaugă apă, ci se schimbă repede în alt vas. Se adaugă sucul de roșii, vinul, foaia de dafin, piperul, zeama de lămâie și sare după gust și, la urmă, bucățile de pește și usturoiul tăiat mărunt (facultativ). 





Se dă la cuptor 30 de minute, la foc mijlociu (185 de grade), să fiarbă peștele în continuare, să se formeze sosul și să se ridice untdelemnul. 



Se întoarce pe partea cealaltă și se mai lasă încă 30 de minute.

Se servește rece, ca fel întâi.


Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT

Niciun comentariu: