luni, 31 decembrie 2018

FILEURI DE ȘALĂU PANE CU SOS DE MUȘTAR


Ingrediente:

1 pește de 1.5 - 2 kg sau 
1 pungă de fileuri congelate;

Pentru marinată:
oțet, ulei, sare, piper, 2 foi de dafin, tarhon uscat.

Pentru sosul de muștar:
2 căței de usturoi, 2 lingurițe de muștar, ulei.


Mod de preparare:

Peștele se curăță, se taie capul și coada și se desface în două în lungime. Se curăță apoi de piele, se scoate șira spinării, având grijă să nu rămână niciun os.

Se pune carnea astfel pregătită într-un castron cu puțin oțet, ulei, tarhon uscat, frunze de dafin, piper, sare. Se lasă la marinat 2-3 ore. 



Se scurge fileul de marinată și se usucă prin tamponare cu un șervet uscat. Se tăvălesc bucățile de pește prin făină, ou bătut și pesmet și se prăjesc în ulei, într-o tigaie antiaderentă.





Se servesc fierbinți, stropite cu sos de muștar (sau sos de usturoi). Se garnisesc cu felii de lămâie și pătrunjel verde tocat.



Rețeta pentru sosul de muștar se găsește aici:
SOS DE MUȘTAR

Rețeta pentru sosul de usturoi o puteți găsi aici:
SOS DE USTUROI






La servire, putem asocia o garnitură din orez cu linte și o salată de avocadă cu roșii cherry.



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT

marți, 25 decembrie 2018

SALATĂ DE KIWI CU ZMEURĂ SAU MURE


Ingrediente:

6 kiwi mari,
500 g zmeură (sau mure),
2-3 portocale stoarse,
1 lămâie stoarsă.

Mod de preparare:

Kiwi se curăță de coajă, se taie în patru, în sensul lungimii, apoi se taie din nou în cuburi mai mici.



Zmeura (sau murele) se spală și se curăță de codițe.
Fructele se așează într-un vas transparent, alternând kiwi cu zmeură (sau mure). Putem pune alternativ chiar toate trei tipurile de fructe.





Se stropește totul cu zeama de portocale și zeama de lămâie. 



Se servește de la frigider, cu turtițe fragede sau biscuiți langues-de-chat.




Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT

vineri, 14 decembrie 2018

CÂTEVA RECOMANDĂRI PENTRU O ALIMENTAȚIE SĂNĂTOASĂ


  1. Nu renunța la nicio masă pe zi! (Trebuie să fie 3 mese pe zi, obligatoriu!).
  2. Respectă, pe cât posibil, un orar fix.
  3. Repartizează judicios cantitatea de alimente între cele trei mese, amintindu-ți mereu că masa de dimineață trebuie să cuprindă 1/4 din totalul caloriilor necesare activității desfășurate într-o zi.
  4. Respectă masa, dacă vrei să îți respecți sănătatea.
  5. Mănâncă fără grabă, cumpătat, uitând (în mod voit) de preocupările stresante.
  6. O ambianță calmă, plăcută, contribuie la o mai bună digestie.
  7. Menține un echilibru nutrițional și nu elimina total nimic (în afara cazului unei boli care necesită un regim restrictiv), întrucât nu s-a descoperit niciun aliment care să conțină toți factorii de nutriție necesari organismului. Alimentele trebuie asociate atent în compunerea meniului, iar modul lor de prelucrare culinară este hotărâtor.
  8. Un regim de slăbire drastic cu efect de lungă durată nu are șanse de reușită dacă nu se respectă, revenind la o alimentație normală, anumite deprinderi dietetice.


Cât ar trebui să mâncăm ca să nu ne îngrășăm?

Foarte des poți auzi oamenii, și mai ales femeile, spunând: ”m-am îngrășat”, sau ”am pus câteva kilograme”, cu o nuanță de tristețe în glas, deoarece știu că pentru a reveni la greutatea dorită vor trebui să facă un efort, să renunțe la micile mari bucurii ale unei mese îmbelșugate.

Desigur, nu întotdeauna excesul de mâncare este vinovat de acest surplus de greutate, pentru că mai sunt și alți factori care favorizează apariția obezității. În primul rând, din cauza înaintării în vârstă, facem mai puțină mișcare, ne agităm mai puțin, tindem spre o viață mai sedentară și atunci alimentele pe care le dăm corpului, în aceeași cantitate ca mai înainte, nu mai sunt consumate pentru a da energia necesară realizării mișcării și se depun sub formă de grăsime, din păcate, tocmai acolo unde strică armonia formelor. Dar mai sunt și alte cauze legate de modul de viață, de activitatea glandelor endocrine, etc. 

Totuși, până la a ajunge la consultarea unui medic endocrinolog sau la administrarea, fără indicația medicului, a tot felul de medicamente pentru slăbit, cel mai bine ar fi să nu uităm că între alimentație și obezitate este o strânsă legătură. Și pentru aceasta, trebuie să cunoaștem cum să ne hrănim și cu ce să ne hrănim, pentru ca organismul să-și păstreze greutatea ideală. Se pot produce dezechilibre majore atunci când schimbăm total stilul de viață, de exemplu trecem de la un regim omnivor la unul vegetarian sau chiar vegan. Până când organismul se va adapta la noul regim, să învețe să-și sintetizeze toți nutrienții din alte alimente decât a fost obișnuit, se pot produce dezechilibre majore în ceea ce privește greutatea corporală, dar după un timp metabolismul va începe să se regleze de la sine și pofta de mâncare să se stabilizeze la o altă cantitate de alimente. Acest lucru poate dura o perioadă scurtă de timp la vârste tinere, sau mai lungă, la vârste mai înaintate. Una e să treci la un regim vegetarian la 18 ani, și alta la 58 de ani. Mai greu e când schimbarea de regim se suprapune cu modificări endocrine și hormonale. 

Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne monitorizăm greutatea zilnic sau cel târziu săptămânal, și să observăm singuri ce ne îngrașă, ce ne menține și ce ne slăbește, pentru că este exclus să existe un regim universal valabil pentru toată lumea.

Să vă fie de folos!


Sînziana 💜


Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT

SOS PESTO CLASIC


Ingrediente:

2 mâini de busuioc,
1 linguriță muguri de pin,
2-3 căței de usturoi zdrobiți,
3 linguri de măsline,
sare și piper după gust.

Mod de preparare:

Spălaţi şi uscaţi 2 mâini de busuioc, îndepărtând partea mai groasă a tulpinilor.

Amestecaţi-le cu 1 linguriţă muguri de pin, 1 căţel de usturoi zdrobit şi 3 linguri de ulei de măsline. Adăugaţi sare şi piper după gust.

Sosul acesta se potriveşte bine la paste, peste care se rade parmezan.

Mai puteţi încerca să tăvăliţi cuburi de pâine (pentru crutoane) prin acest sos, înainte să le puneţi la cuptor ca să devină crocante.



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


PASTE FĂINOASE CU SOS DE ROȘII


Ingrediente:

100 g spaghette sau alte paste la alegere,
40 ml ulei,
4 roșii potrivite sau
80 grame pastă de roșii diluată cu apă,
1 linguriță zahăr tos,
usturoi,
busuioc (verde sau uscat),
oregano,
1/4 de linguriță piper măcinat,
1/2 linguriță sare,
(parmezan ras sau altă brânză la alegere - opțional).

Mod de preparare:

Într-o cratiță cu apă fierbinte, în care am adăugat o linguriță de sare de bucătărie, se pun la fiert pastele făinoase. Se lasă la fiert pentru circa 7-10 minute (al dente), după care se scot și se lasă la scurs. 



Roșiile se spală, se taie bucăți și se trec prin mărunțitorul de legume. Dacă nu aveți un aparat special, atunci trebuie opărite, decojite și mărunțite. Dacă folosiți pastă de roșii, aceasta se subțiază cu apă călduță. În toate variantele, se presară puțin zahăr pentru a atenua aciditatea roșiilor.


Usturoiul mărunțit se călește un minut în ulei, după care se adaugă piureul (pasta) de roșii și sarea. 


Totul se pune la fiert și se lasă să dea câteva clocote, până când lichidul se evaporă și sosul scade până la consistența dorită. La urmă, se adaugă busuioc (uscat și cernut) și oregano.




Pastele făinoase fierte se pun peste sosul de roșii, se mai adaugă puțină apă în care au fiert pastele (1 - 2 linguri), după care se amestecă și se lasă să dea un clocot împreună. La sfârșit, putem presăra punțin piper măcinat și, pentru cine dorește, puțin parmezan ras. 
De asemenea, la servire, se poate adăuga șvaițer (cașcaval) ras sau altă brânză la alegere. 

Se scot în farfurii și se servesc imediat, simple sau alăturând niște măsline pentru completarea gustului. 

Acest sos dă o aromă deosebită pastelor făinoase! 



Poftă bună!


Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT

duminică, 9 decembrie 2018

SOS OLANDEZ DIETETIC


Ingrediente:

40 g făină,
150 ml supă de zarzavat,
250 ml lapte,
25 g unt,
2 gălbenușuri,
smântână.

Mod de preparare:

Se prepară un sos din făina rumenită în unt, la foc foarte mic, stins cu supă de zarzavat și lapte. Se adaugă sare, după gust.





Separat, gălbenușurile se freacă bine și se subțiază cu câte o lingură din sosul răcit, preparat la început. Se amestecă gălbenușurile continuu, ca o pastă omogenă. Se toarnă apoi încet în restul sosului, amestecându-se mereu ca să nu se taie. Se adaugă smântână proaspătă, când sosul este servit.
Dacă vrem să fie mai acrișor și punem suc de lămâie, acesta trebuie pus înainte de gălbenușuri și smântână, în caz contrar sosul se taie.



Acest sos este foarte bun la toate preparatele din legume, dar și la cartofi fierți (natur).

Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT

CLĂTITE CU CONIAC ȘI PORTOCALE


Ingrediente:
(pentru 2 porții)

150 g făină,
2 ouă,
sare,
250 ml lapte,
1 lingură unt topit,
40 ml coniac,
zahăr.

Mod de preparare:

Se face un aluat omogen din făină, ouă, o priză de sare și lapte. Se adaugă apă până când se subțiază.

Se înglobează untul topit și coniacul. Aluatul se lasă să odihnească acoperit timp de 20 de minute. 



Se preîncălzește cuptorul la 50 de grade C.

Din aluat, se prăjesc, fără ulei, într-o tigaie specială, 6 clătite foarte subțiri. Se poate folosi și aparatul special pentru coacerea clătitelor, dar atunci ies mai mari și mai puține la număr.



Se presară zahăr în strat gros peste fiecare clătită și se împătureșe în patru. Cine dorește, poate adăuga la zahăr și coajă de portocală rasă (sau confiată).

Clătitele se păstrează la cald, în cuptor, pentru a se topi zahărul. (Se încălzește cuptorul, apoi se setează la temperatura de 35 de grade și se pune vasul cu clătite să stea până când se lichefiază zahărul).



La sfârșit, se stropesc cu zeamă de portocală proaspăt stoarsă.





Pentru decor, putem folosi câteva cireșe amaretto (opțional). Aceste clătite sunt și mai bune flambate.

Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT

sâmbătă, 8 decembrie 2018

PAPRICAȘ DE PLEUROTUS


Ingrediente:

1 cutie (500 g) de ciuperci pleurotus,
1 ceapă albă,
3 linguri de ulei de floarea soarelui,
1/2 lingură pastă de ardei,
1 linguriță boia de ardei,
3 căței de usturoi,
500 ml apă,
1 lingură vegeta,
mărar verde,
1 foaie de dafin,
oregano,
2 linguri sos mirin sau
50 ml vin alb și o linguriță de zahăr,
2 linguri de făină,
200 g smântână pentru gătit
sau 250 ml lapte dulce,
sare, piper, după gust.

Pentru găluști:

50 g unt,
1 ou,
100 g făină,
sare.


Sos mirin

Mod de preparare:

Se toacă ceapa și usturoiul și se pun la călit în ulei.
După ce s-au înmuiat bine, se adaugă ciupercile tăiate în 2-3 bucăți (se taie mai mari). Se lasă să se călească împreună pentru a-și dezvolta mai bine aroma, apoi se stinge totul cu apa caldă, adăugăm sare, boia, vegeta, oregano și foaia de dafin și se lasă să fiarbă acoperit pentru circa 35 de minute.
Se amestecă laptele cu cele 2 linguri de făină până când nu mai sunt cocoloașe și se toarnă peste compoziția din oală; se adaugă mărarul tocat și sosul mirin și se lasă să mai fiarbă împreună circa 10 minute. Dacă folosim smântână pentru gătit, o frecăm cu 2 linguri de apă rece și o adăugăm în mâncare.



Separat, se pregătesc găluștile. Se freacă untul moale cu oul întreg și făina până rezultă o pastă omogenă. Dacă pasta rezultată e prea tare, mai adăugăm puțină apă (plată) până la consistența dorită. Se înfierbântă apa în care s-a pus o linguriță de sare, fără a o lăsa să clocotească, și se adaugă, cu o linguriță (udată în apă de fiecare dată) din compoziție. Se lasă să fiarbă până se ridică la suprafață, dar se poate și încerca una din ele pentru a vedea dacă e fiartă. Găluștile fierb repede dacă le facem mai mici. Când sunt gata, se ia oala de pe foc și se lasă cu capacul acoperit circa 5-10 minute, pentru ca găluștile să mai crească.




Se iau cu o lingură cu sită (spumieră) și se pun în papricaș. Se lasă să mai fiarbă împreună circa 3 - 4 minute.
Când e gata, adăugăm piper după gust.



Se servește fierbinte, alături de o salată, la alegere.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT

marți, 4 decembrie 2018

SUPĂ CREMĂ DE DOVLECEI


Ingrediente:

2 dovlecei mici (sau medii),
1 ceapă,
3 căței de usturoi,
1 linguriță sare,
1/4 linguriță piper măcinat,
2 linguri ulei,
600 ml supă de legume,
150 g smântână pentru gătit sau
300 ml lapte dulce amestecat cu 1 lingură de făină,
busuioc verde sau uscat,
mărar verde, pătrunjel verde, la alegere.

Mod de preparare:

Se curăță dovleceii de coajă, se spală în apă curată și se taie apoi în cuburi care se presară cu sare și se lasă într-o strecurătoare circa 30 de minute.



În vasul în care preparăm supa, călim ceapa în ulei, adăugăm usturoiul tocat și cuburile de dovlecei presate între palme. Se lasă la călit pentru 5 minute, apoi se stinge totul cu supa de legume caldă (care poate fi substituită cu apă în care am dizolvat 1 cub concentrat de legume). Adăugăm zahărul și busuiocul, dacă îl avem în varianta uscată.





Lăsăm să fiarbă sub capac pentru circa 25 de minute, apoi se adaugă smântâna sau laptele amestecat cu făină. Se mai fierb 10 minute împreună, apoi se pasează. 




La sfârșit, adăugăm verdeață tocată (pătrunjel verde, mărar, la alegere) și piperul măcinat. Supa se toarnă în farfurii și se presară deasupra cu  frunzulițe de busuioc verde.

Cei care postesc sau nu acceptă lactatele, pot substitui smântâna cu apă amestecată cu 1 lingură cu vârf de tapioca sau făină albă.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT