vineri, 14 decembrie 2018

CÂTEVA RECOMANDĂRI PENTRU O ALIMENTAȚIE SĂNĂTOASĂ


  1. Nu renunța la nicio masă pe zi! (Trebuie să fie 3 mese pe zi, obligatoriu!).
  2. Respectă, pe cât posibil, un orar fix.
  3. Repartizează judicios cantitatea de alimente între cele trei mese, amintindu-ți mereu că masa de dimineață trebuie să cuprindă 1/4 din totalul caloriilor necesare activității desfășurate într-o zi.
  4. Respectă masa, dacă vrei să îți respecți sănătatea.
  5. Mănâncă fără grabă, cumpătat, uitând (în mod voit) de preocupările stresante.
  6. O ambianță calmă, plăcută, contribuie la o mai bună digestie.
  7. Menține un echilibru nutrițional și nu elimina total nimic (în afara cazului unei boli care necesită un regim restrictiv), întrucât nu s-a descoperit niciun aliment care să conțină toți factorii de nutriție necesari organismului. Alimentele trebuie asociate atent în compunerea meniului, iar modul lor de prelucrare culinară este hotărâtor.
  8. Un regim de slăbire drastic cu efect de lungă durată nu are șanse de reușită dacă nu se respectă, revenind la o alimentație normală, anumite deprinderi dietetice.


Cât ar trebui să mâncăm ca să nu ne îngrășăm?

Foarte des poți auzi oamenii, și mai ales femeile, spunând: ”m-am îngrășat”, sau ”am pus câteva kilograme”, cu o nuanță de tristețe în glas, deoarece știu că pentru a reveni la greutatea dorită vor trebui să facă un efort, să renunțe la micile mari bucurii ale unei mese îmbelșugate.

Desigur, nu întotdeauna excesul de mâncare este vinovat de acest surplus de greutate, pentru că mai sunt și alți factori care favorizează apariția obezității. În primul rând, din cauza înaintării în vârstă, facem mai puțină mișcare, ne agităm mai puțin, tindem spre o viață mai sedentară și atunci alimentele pe care le dăm corpului, în aceeași cantitate ca mai înainte, nu mai sunt consumate pentru a da energia necesară realizării mișcării și se depun sub formă de grăsime, din păcate, tocmai acolo unde strică armonia formelor. Dar mai sunt și alte cauze legate de modul de viață, de activitatea glandelor endocrine, etc. 

Totuși, până la a ajunge la consultarea unui medic endocrinolog sau la administrarea, fără indicația medicului, a tot felul de medicamente pentru slăbit, cel mai bine ar fi să nu uităm că între alimentație și obezitate este o strânsă legătură. Și pentru aceasta, trebuie să cunoaștem cum să ne hrănim și cu ce să ne hrănim, pentru ca organismul să-și păstreze greutatea ideală. Se pot produce dezechilibre majore atunci când schimbăm total stilul de viață, de exemplu trecem de la un regim omnivor la unul vegetarian sau chiar vegan. Până când organismul se va adapta la noul regim, să învețe să-și sintetizeze toți nutrienții din alte alimente decât a fost obișnuit, se pot produce dezechilibre majore în ceea ce privește greutatea corporală, dar după un timp metabolismul va începe să se regleze de la sine și pofta de mâncare să se stabilizeze la o altă cantitate de alimente. Acest lucru poate dura o perioadă scurtă de timp la vârste tinere, sau mai lungă, la vârste mai înaintate. Una e să treci la un regim vegetarian la 18 ani, și alta la 58 de ani. Mai greu e când schimbarea de regim se suprapune cu modificări endocrine și hormonale. 

Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne monitorizăm greutatea zilnic sau cel târziu săptămânal, și să observăm singuri ce ne îngrașă, ce ne menține și ce ne slăbește, pentru că este exclus să existe un regim universal valabil pentru toată lumea.

Să vă fie de folos!


Sînziana 💜


Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT

Niciun comentariu: