marți, 18 septembrie 2018

PEȘTE ÎNTREG LA CUPTOR


Ingrediente:

1 bucată pește proaspăt, eviscerat (crap, biban, etc.), cu sau fără cap (eu prefer fără),
1 litru de lapte dulce (aproximativ),
1 ceapă (poate fi și arpagic), 
4-5 căței de usturoi,
1/2 linguriță sare de mare,
piper proaspăt măcinat,
1 lămâie,
pătrunjel verde,
rozmarin uscat,
1 crenguță verde de rozmarin sau mentă,
câteva frunze de busuioc verde,
3-4 linguri de vin alb,
2-3 linguri de ulei de măsline,
25 g unt,
măsline pentru servit.

Mod de preparare:

În rețeta de față am folosit un crap, dar metoda se poate aplica cu succes și la alți pești mari, de preferat proaspeți.

Se curăță bine peștele, se taie aripioarele cu o foarfecă de bucătărie și se spală rapid exterior și interior, pentru a nu rămâne urme de sânge sau sânge închegat. Punem peștele într-un vas curat (puțin adânc), după care turnăm laptele dulce peste el până îl acoperim complet și îl lăsăm să stea astfel la frigider pentru 30 de minute - 1 oră.



Scurgem laptele și tamponăm peștele cu un prosop de hârtie pentru a-l zvânta.



Așezăm peștele pe o hârtie de copt pe care presărăm puțin rozmarin uscat, câțiva căței de usturoi feliați și inele de ceapă, apoi punem și în burta peștelui câteva bucăți de usturoi, o crenguță de rozmarin sau mentă, câteva cubulețe mici de unt în interior și câteva în exterior, la fel procedând și cu inelele de ceapă. Presărăm sare și piper, apoi punem peste pește pătrunjel verde tocat amestecat cu câteva frunze de busuioc verde și restul cățeilor de usturoi feliați. 





Umezim totul cu vinul alb, apoi îndoim hârtia în două, sigilăm capetele, dar avem grijă să rămână suficient spațiu pentru a se coace peștele. 





Așezăm peștele într-o tavă de copt adecvată și îl punem la cuptor pentru 30 - 40 de minute. Scoatem peștele din cuptor, îndepărtăm hârtia de copt, punem peste el uleiul de măsline și îl punem din nou la cuptor pentru încă 15-20 de minute. 





Îl scoatem pe un platou de servit, dar după ce l-am curățat și am înlăturat ingredientele care i-au dat aroma la cuptor. Dacă e necesar, mai presărăm puțină sare de mare și piper.




Se porționează și se servește simplu, cu felii de lămâie și măsline.



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


Niciun comentariu: