Ingrediente:
800 g cartofi albi,
1 ceapă,
2 linguri de ulei (de măsline sau floarea soarelui),
30 g unt,
1 linguriţă boia de ardei,
1 linguriţă cimbru uscat,
1 linguriţă pătrunjel uscat,
2 foi de dafin,
1 lingură făină
1 linguriţă sare,
1/2 linguriţă zahăr,
1 vârf de cuţit de piper proaspăt măcinat (la servire).
Mod de preparare:
Se curăţă cartofii şi ceapa şi se spală rapid în 1-2 ape.
Cartofii se taie în sferturi iar ceapa mărunt.
În cratiţa în care preparăm tocana, punem uleiul şi untul şi lăsăm la topit, apoi adăugăm cartofii şi ceapa şi lăsăm să se rumenească împreună 5 minute.
Presărăm condimentele: cimbrul, pătrunjelul, sarea, boiaua.
Adăugăm apă curată atât cât să ajungă la nivelul cartofilor fără să îi acopere. Punem şi foile de dafin şi zahărul, apoi lăsăm să fiarbă sub capac până când cartofii sunt suficient de moi.
Separat, frecăm făina cu apa curată (cam 200 ml) până nu mai sunt cocoloaşe şi turnăm peste mâncare. Amestecăm, lăsăm să mai fiarbă 10 minute şi închidem focul.
Distribuim în farfurii şi o servim fierbinte, eventual cu puţin piper presărat deasupra şi murături alături.
Sfat: Piperul se adaugă întotdeauna la servire, pentru că în timpul preparării termice se poate transforma într-o substanţă toxică numită piperită. Un alt sfat este ca, la terminarea preparării termice, să scoateți foaia de dafin pentru că, dacă va rămâne în mâncare, îi va da un gust puțin amar.
Poftă bună!
Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu