marți, 26 decembrie 2017

CARTOFI COPŢI CU PARMEZAN


Ingrediente:
(pentru 4 porţii)

1 kg cartofi (de preferinţă roşii),
3 linguri ulei de măsline,
sare,
piper proaspăt măcinat,
2 linguri de pătrunjel plat proaspăt, tocat mărunt.

Mod de preparare:

Ungem uşor cu grăsime (ulei sau unt) o tavă pentru copt.
Tăiem fiecare cartof în cubuleţe de 4 cm. 


Luăm o oală mare, o umplem pe trei sferturi cu apă sărată şi o aducem la punctul de fierbere. Adăugăm cartofii şi îi fierbem parţial, lăsându-i să clocotească  aproximativ 10 minute. Îi scurgem bine şi îi tamponăm cu un prosop de bucătărie (de hârtie).

Într-un vas mare, amestecăm uleiul de măsline, o linguriţă de sare şi 1/4 linguriţă de piper măcinat. Adăugăm cartofii şi îi amestecăm pentru ca uleiul, sarea şi piperul să acopere cartofii în mod uniform.


Împrăştiem cartofii în tava de copt pregătită. Îi lăsăm să se coacă, întorcându-i între timp de câteva ori, la câteva minute, ca să prevenim lipirea lor de fundul tăvii, până când devin aurii-maronii (cam 25 de minute în total). Gustăm o bucăţică mică pentru a vedea dacă mai e necesar să punem sare şi piper. Transferăm cartofii pe un platou. 


Punem deasupra parmezan ras şi pătrunjel şi amestecăm ca să se distribuie uniform. 


Se servesc imediat!

Notă: Deşi se foloseşte puţin ulei, aceşti cartofi seamănă la gust cu cei prăjiţi. Se pot servi simpli sau ca garnitură la alte preparate. Pot fi o cină uşoară.


Poftă bună!