miercuri, 4 octombrie 2017

GOGONELE MURATE


Ingrediente:

5 kg gogonele,
5 linguri de sare (neiodată),
1 kg de ţelină (rădăcini),
750 g pătrunjel (rădăcini),
250 g usturoi,
5 l apă,
5 foi frunze de dafin,
ardei iute după gust,
tulpini de mărar uscate (cu seminţe),
frunze de ţelină,
2 tulpini de hrean.

Mod de preparare:

Se aleg gogonele sănătoase, proaspete, de mărime potrivită (eu aleg medie), se spală şi se lasă să se zvinte. La fel procedăm şi cu restul zarzavatului. Usturoiul se trece prin presa de usturoi.







În apa clocotită se pune ţelina şi pătrunjelul, curăţate şi tăiate în bucăţi potrivite, şi se lasă 3 - 5 minute, după care se scot şi se lasă la răcit. În aceeaşi apă punem sarea şi, după ce s-a dizolvat, se lasă să se răcească.



Într-un borcan de sticlă se pun pe fund 2-3 beţe de hrean, câteva frunze de ţelină şi puţin usturoi pisat, apoi se aranjează gogonelele intercalate cu zarzavaturile blanşate, usturoiul pisat, tulpini de mărar uscate cu seminţe, ici-colo câte o foaie de dafin, 1-2 ardei iuţi (la tot borcanul), după gust, şi frunze de ţelină . Se îndeasă bine conţinutul, deasupra punând 2-3 beţigaşe de hrean şi, la final,  se toarnă saramura răcită, apoi se pune un fund de lemn cu o greutate pe el. După ce s-au aşezat, se leagă borcanul cu un celofan pus în două şi, după ce murăturile au început să fermenteze (lichidul devine puţin opac cu timpul, dar acum, după aproximativ 24 de ore, vedem că începe să se ridice câte o bulă de lichid la suprafaţă şi asta înseamnă că fermentaţia a început), se dau la rece.



Unele gospodine (eu aşa fac!) obişnuiesc să blanşeze 3 - 5 minute şi gogonelele înainte de a le pune la murat (atenţie să nu depăşiţi timpul, pentru că devin prea moi, ele doar se trec foarte puţin prin apa clocotită, iar după 5 minute cel mult se scot). În acest caz, se lasă gogonele să se răcească complet  şi apoi se procedează ca mai sus.

Ies nişte gogonele delicioase în ambele variante.




Când lichidul devine opac şi puţin albicios, după aproximativ 30-40 de zile, gogonelele pot fi bune de mâncat şi vor arăta cam aşa:




Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

Niciun comentariu: