luni, 31 iulie 2017

GEM EXOTIC DE PIERSICI


Ingrediente:

4 kg de piersici, curăţate de coajă şi sâmburi şi cântărite,
2 kg de zahăr,
2 plicuri de zahăr vanilat,
10 bucăţi migdale opărite şi decojite,
4 - 5 sâmburi de caise, opăriţi şi decojiţi,
1 - 2 linguriţe rase de nucşoară, 
1 linguriţă rasă pudră de scorţişoară,
zeama de la 2 portocale,
1/4 de linguriţă pudră de cuişoare 
sau decoctul de la 10 cuişoare într-o ceşcuţă de apă (lichidul),
1 linguriţă rasă sare de lămâie dizolvată în puţină apă călduţă,
sau zeama de la 1 lămâie mică sau de la 1/2 lămâie mare, 
2 tablete salicilat (aspirină) sau alt conservant, opţional.

Mod de preparare:



Se aleg fructele cu pulpă consistentă. Cele cu pulpa apoasă sau moale, ca şi soiurile timpurii, nu sunt bune pentru gemuri. Fructele spălate se decojesc. Pentru a se decoji, se ţin 4 - 5 minute în apă clocotită, după care se introduc imediat în apă rece.





Piersicile decojite se desfac în două cu un cuţit inoxidabil, se îndepărtează sâmburii şi se taie în felii pe lungime. Se pot tăia şi rondele.



Peste piersicile tăiate se pune zahărul şi se lasă 40 - 60 de minute (sau chiar de seara până dimineaţa, acoperite), după care se pun la un foc mediu, amestecând din când în când, deoarece gemul se prinde uşor de fundul vasului. Pe parcurs, se adaugă zeama de la cele 2 portocale şi celelalte ingrediente, mai puţin sarea de lămâie sau/şi zeama de lămâie, care se adaugă spre sfârşitul fierberii.




Se continuă fierberea până când gemul este bine legat. Spre sfârşitul fierberii se adaugă sarea de lămâie dizolvată în puţină apă caldă sau/şi zeama de lămâie.

Gemul se toarnă fierbinte în borcane uscate şi încălzite care apoi se sterilizează. Deasupra fiecăruia, putem pune puţin praf de salicilat (aspirină), apoi le punem capacul opărit, şters şi uscat şi le întoarcem cu capacul în jos, după care le acoperim cu o pătură sau mai multe prosoape groase.




După ce se răcesc la temperatura camerei, sub o pătură, borcanele se pun pe un raft în cămară pentru a fi consumate ulterior, după dorinţă.



Notă: Gemul, pe lângă că e aromat, fin şi gustos, are şi proprietăţi afrodisiace datorită combinaţiei de ingrediente adăugate.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

sâmbătă, 29 iulie 2017

PIURE DE CARTOFI CU ULEI DE MĂSLINE


Ingrediente:
(pentru 1 porţie, dacă e meniu de sine stătător):

500 g cartofi,
2 linguri ulei de măsline,
1 lingură smântână dulce 
sau 2 linguri de lapte dulce (încălzit),
20 g unt,
1 linguriţă oţet alb,
sare,
piper proaspăt măcinat.

Mod de preparare:

Umplem pe trei sferturi o oală cu apă şi o aducem la temperatura de fierbere.

Între timp, spălăm cartofii, îi decojim şi îi tăiem în sferturi. Când apa a ajuns la punctul de fierbere, adăugăm cartofii şi îi lăsăm să fiarbă circa 20 de minute, până când se simt moi atunci când sunt înţepaţi cu o furculiţă.


Aici sunt 500 g de cartofi cântăriţi după curăţare




Scurgem apa din oală şi punem cartofii la loc. Punem oala cu cartofi pe foc mic şi, cu un zdrobitor de cartofi, facem piureul în apa rămasă. Adăugăm uleiul de măsline, smântâna (sau laptele) şi untul. Punem la sfârşit şi oţetul şi asezonăm cu sare şi piper.




Pentru servire, punem piureul în bol. Facem cu dosul unei linguri o gaură la mijloc şi turnăm în ea o lingură de ulei de măsline, care-i va spori savoarea.


Se serveşte imediat. Se pot asocia murături, de exemplu gogoşari marinaţi, sau salate diverse, cum ar fi cea de roșii.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

marți, 25 iulie 2017

PRĂJITURĂ FRAGEDĂ CU CAISE SAU PIERSICI


Ingrediente:

1 kg de caise sau piersici (cântărite cu sâmburi),
140 g unt,
140 g zahăr pudră,
2 ouă,
180 g făină,
1 praf de copt,
zahăr vanilat.



Mod de preparare:

Untul, ţinut la temperatura camerei cu 1-2 ore înainte ca să fie moale, se freacă spumă, apoi se adaugă zahărul pudră şi se freacă mai departe până se formează o masă spumoasă.



Amestecăm praful de copt cu făina cernută. Adăugăm ouăle întregi, bătute anterior cu un praf de sare, zahărul vanilat şi făina amestecată cu praful de copt şi amestecăm totul bine încă 10 minute.

Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau cu puţin ulei sau unt topit şi făină, se toarnă compoziţia rezultată. Se nivelează cu o spatulă. Deasupra, se aşează caisele sau piersicile cu partea scobită în sus.





Prăjitura se coace la foc potrivit (mai mic, pentru a avea timp şi caisele să se coacă), pentru aproximativ 50 - 60 de minute. Nu se deschide uşa cuptorului în primele 20 de minute. Când s-a copt, prăjitura se scoate şi se pudrează bine cu zahăr, apoi se lasă să se răcească.



Se taie rece, pentru că fructele alunecă atunci când sunt prea calde.
În această rețetă am folosit caise, dar cu piersici iese la fel de bună.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT



duminică, 23 iulie 2017

SUFLEU DE CONOPIDĂ


Ingrediente:

1 bucată conopidă de aproximativ 500 g,
200 g smântână dulce,
150 caşcaval,
2 ouă întregi,
100 g mozarella rasă,
50 g parmezan,
1 lingură pesmet,
sare, 
piper măcinat,
nucşoară,
1 lingură chimen,
50 ml lapte dulce,
30 g unt.


Mod de preparare:

Curăţăm conopida de frunze şi o spălăm, lăsând să curgă jetul de apă pe ea câteva minute.

Punem conopida la fiert, pentru 15 minute, în apă cu sare, la care am adăugat chimenul şi puţin lapte dulce pentru a ieşi albă la culoare. Strecurăm conopida şi turnăm pe ea apă rece pentru a-i opri transformarea termică.



Ungem tava în care vom coace sufleul cu bucata de unt.

Punem smântâna dulce într-un bol şi o frecăm cu 2-3 linguri de apă rece sau lapte dulce.



Separat, batem cele două ouă cu 1/2 linguriţă de sare şi le adăugăm peste smântână.

Punem piperul şi nucşoara.

Radem caşcavalul pe partea mare a răzătoarei şi-l adăugăm peste smântână.

Sare punem în funcţie de cât e de sărată brânza folosită (după părerea mea nu trebuie decât dacă folosim brânză nesărată).






Aşezăm ciorchinii de conopidă în tava unsă cu unt. Turnăm sosul de smântână de la un capăt la altul.



Presărăm deasupra mozarella rasă şi pudrăm cu puţin pesmet.



Punem tava la copt, la foc mediu, pentru aproximativ 40 de minute, dar verificăm între timp să nu se ardă cumva şi dacă trebuie mai potrivim focul pe parcurs.

E gata când la suprafaţă a prins o culoare de rumenit.



Presărăm parmezanul peste sufleu şi mai lăsăm tava în cuptorul (cu focul stins) pentru 5-10 minute.

Se serveşte simplu, fierbinte sau călduţ.



Dacă ne mai rămâne sufleu, îl scoatem într-un vas curat de tip yena unde se păstrează cel mai bine până la masa următoare.


Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

LICHIOR DE CAISE (CAISATĂ)



Ingrediente:

1 kg de caise;
1 kg de zahăr;
500 ml alcool de 96 grade
sau 1.2 litri de votcă;
1 litru de vin alb;
4-5 sâmburi de caise zdrobiţi.




Mod de preparare:

Caisele se spală, se desâmburează şi se taie în cuburi sau se zdrobesc.

Se pun într-un borcan suficient de mare, care poate fi legat bine la gură.

Punem caisele zdrobite în borcan, adăugăm cei câţiva sâmburi de caise pisaţi, apoi turnăm peste ele 1 litru de vin alb (de preferinţă sec) şi alcoolul. Legăm borcanul la gură şi îl lăsăm într-un loc întunecos, să se macereze, aproximativ 12-14 zile.



După cele 14 zile, filtrăm lichidul printr-un vas strecurător şi tifon dublu, iar fructele rămase le zdrobim. Adăugăm zahărul şi amestecăm bine. După ce zahărul s-a dizolvat, punem în sticle şi lăsăm să se mai aşeze 1- 2 zile, după care putem servi.

Putem adăuga zahărul şi la început, dar atunci lăsăm câteva zile să stea împreună cu caisele pentru a se topi şi a se forma un sirop, după care turnăm compoziţia într-un borcan şi adăugăm celelalte ingrediente.

Legăm bine borcanul la gură pentru a nu se evapora alcoolul din el.

După 12-14 zile, procedăm ca mai sus: filtrăm lichidul şi îl punem în sticle curate, cu dop. Dacă se va mai depune pulpă de fructe, după alte 1- 2 săptămâni, îl tragem în alte sticle, până rămâne limpede.

După cum am spus la reţeta de nectar de caise, pe care o puteţi vedea aici: NECTAR DE CAISE, putem folosi şi partea rămasă după strecurarea nectarului pentru a face caisata, dar va trebui să cântărim cantitatea masei de fructe pentru a adapta cantitatea celorlalte ingrediente şi a le adăuga în mod proporţional în compoziţie.





Să vă fie de folos !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

joi, 20 iulie 2017

NECTAR DE CAISE


Ingrediente:

4 kg caise,
1 kg zahăr,
300 ml apă,
1 plic de zahăr vanilat,
1 pastilă salicilat (conservant).

Mod de preparare:

Spălăm caisele şi le alegem pentru a le elimina pe cele neconforme, care ne-ar strica preparatul (cu părţi stricate, atacate, necoapte). Tăiem caisele în două şi le scoatem sâmburii.

Într-un vas emailat punem 300 ml de apă şi adăugăm caisele. Le lăsăm să dea în clocot 10 minute, apoi le tragem deoparte.



Luăm cu un polonic şi trecem compoziţia printr-un vas strecurător, folosind şi presa manuală. Va rezulta un suc gros ce va conţine doar pulpa cărnoasă, fără pieliţe.


Punem vasul cu sucul rezultat pe foc, adăugăm zahărul şi zahărul vanilat şi lăsăm să dea în clocot 10-15 minute, apoi oprim focul. Între timp se şi spumează.

Separat, pregătim un vas cu apă fierbinte în care am aşezat şi un prosop mai gros pe fund şi punem sticlele la încălzit. Opărim sticlele şi la interior, la fel şi dopurile pe care le vom folosi.

În sticla scursă de apă turnăm nectarul fierbinte (folosind o pâlnie adecvată şi un polonic), lăsând un spaţiu liber de două degete la gâtul fiecărui recipient, pentru a nu ieşi sucul afară când le vom steriliza.



Pregătim apoi două oale cu apă şi punem un prosop pe fundul fiecăreia în care vom pune sticlele (fără dopuri) la sterilizat, la foc mic.

Sticlele mici se lasă să clocotească 15 minute, iar cele mari 25 de minute.



Scoatem fiecare sticlă cu o mănuşă groasă şi o aşezăm pe o tavă de metal sau un blat de lemn. Punem şi puţin salicilat (aspirină pisată) de-asupra fiecărui recipient cu nectar, apoi punem imediat dopul la sticlă. Le aşezăm pe rând, una lângă alta, fără să se atingă. Acoperim sticlele cu un ştergar gros şi chiar încă o păturică şi le lăsăm până a doua zi să se răcească.

A doua zi le ştergem frumos la exterior, verificăm dacă sunt bine înşurubate şi la final putem acoperi dopurile cu puţină folie de aluminiu ca să fie perfect etanşe. Le aşezăm pe un raft în cămară, la loc uscat, răcoros şi întunecos, pentru a le păstra până la iarnă sau chiar până în anul următor.



Nectarul rezultat este foarte concentrat şi trebuie diluat cu apă atunci când îl consumăm.

Să nu uităm că oamenii din Valea Hunzei, cei care au cea mai lungă durată de viaţă de pe pământ, se hrănesc în special cu caise, un fruct ce este aur curat pentru sănătatea noastră!

Notă: Eu am făcut reţeta din cantităţi duble, deci ceea ce se vede în poze a rezultat din 8 kg de caise şi 2 kg de zahăr, adică (aproximativ) 7 litri de nectar. Desigur că nu voi arunca partea rămasă de la strecurat, îi voi găsi o întrebuinţare. De exemplu pot face o caisată. 
Reţeta poate fi văzută aici: LICHIOR DE CAISE (CAISATĂ).

Această reţetă se poate face identic şi cu piersici.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT