sâmbătă, 29 aprilie 2017

GĂLUŞTI CU PRUNE


Ingrediente:

500 g cartofi;
200 g făină albă;
2 ouă;
1/2 linguriţă sare;
3 linguri ulei;
5 linguri pesmet fin;
prune sau magiun de prune;
zahăr pudră;
scorţişoară - opţional.
Mod de preparare: 

Se spală cartofii, se curăţă, se taie în jumătăţi şi se pun la fiert în apă cu sare cât să-i acopere. Se fierb până vedem că intră furculiţa uşor în ei. Se scurg de apă.

După ce se răcesc, se trec prin presa de cartofi sau se zdrobesc cu zdrobitorul de cartofi.


Peste ei se pune făina cernută, sarea şi cele doă ouă întregi. Se frământă un aluat potrivit de tare şi se lasă la odihnit.


Între timp pregătim pesmetul. Într-o tigaie întinsă, punem uleiul la încis şi adăugăm pesmetul, pe care îl amestecăm până se rumeneşte, la foc mic, fără să se ardă.Punem apa pentru fiert găluştile la încălzit şi adăugăm puţină sare.

Pe o planşetă, întindem aluatul în grosime de aproximativ 1/4 cm şi îl tăiem în patrate.

Luăm fiecare patrat şi punem la mijloc 1 prună fără sâmburi (1/2 de prună dacă vrem să le facem mai mici) sau o linguriţă cu magiun de prune.


Lipim colţurile opuse, apoi cu mâna înfăinată îi dăm formă de bilă. Când apa s-a înfierbântat (fără să clocotească), punem bilele la fiert, una lângă alta, atâtea câte încap în cratiţă fără să se atingă între ele.Se fierb aproximativ 12 minute, apoi cu o spumieră se scot, se scurg de apă şi se trec prin pesmetul rumenit, având grijă să le acoperim cu pesmet în mod uniform pe toată suprafaţa, după care le scoatem în vasul final. Procedăm aşa până le terminăm pe toate de fiert.


La final le presărăm cu zahăr pudră şi, dacă vă place gustul, puteţi presăra şi puţină scorţişoară măcinată. Le servim după ce se răcesc, lângă o lingură-două de magiun de prune.

Notă: Eu am folosit magiun de prune fără zahăr, preparat de mine, care e puţin mai fluid şi cu pulpa de prune în el.Poftă bună !