sâmbătă, 29 aprilie 2017

CIORBĂ DE ZARZAVAT CU FASOLE PĂSTĂI


Ingrediente:

1 ceapă, 
500 g zarzavat la alegere 
(morcov, ţelină şi pătrunjel rădăcină, păstârnac), 
500 g păstăi de fasole,
1 ardei gras, 
3 linguri de ulei, 
1 cub de unt (25 g), 
1 cutie de roşii depelate în suc propriu, 
1 lingură rasă zahăr, 
cimbru, 
mărar, 
busuioc uscat, 
pătrunjel verde, 
3 linguriţe rase de sare, 
zeama de la 1/2 - 1 lămâie.

Pentru dregere la final: 

2 gălbenuşuri de ou crude; 
1/2 linguriţă sare; 
200 ml lapte dulce. 

Mod de preparare: 
Se spală zarzavatul, se curăţă, se taie conform specificului fiecărei legume iar fasolea păstăi se va rupe în 2-3 bucăţi după ce înlăturăm codiţele de la capete.

Curăţăm ceapa, o spălăm şi o tocăm mărunt iar ardeiul gras va fi tăiat şi el cubuleţe, după ce i-am scos codiţa, seminţele şi l-am spălat şi în interior.

Notă: Pentru acest preparat, am folosit zarzavat porţionat şi congelat de mine, aşa cum orice vegetarian trebuie să-şi pună provizii de vegetale în congelator, având în vedere că prin congelare nu se pierd principiile nutritive, nici gustul şi nici aroma şi le avem oricând la îndemână.

Fasolea am congelat-o blanşată (opărită 2-3 minute), iar zarzavatul crud, porţionat pentru fiecare preparat. O pungă de zarzavat conţine: 2-3 morcovi, 1-2 păstârnaci, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 rădăcină de ţelină (dacă e mare atunci un sfert sau jumătate din ea), 1-2 ardei capia şi verdeaţă (pătrunjel, leuştean sau tarhon verde). Toate sunt spălate şi tăiate cuburi, gata pentru a fi puse direct în oala cu mâncare.


În oala în care fierbem preparatul, punem uleiul şi, când se înfierbântă, adăugăm ceapa tocată şi ardeiul gras tăiat cubuleţe. Lăsăm să se călească până se înmoaie bine, apoi adăugăm restul de zarzavat (dar fără fasolea păstăi şi roşii). Punem untul, sarea, condimentele şi adăugăm 3 litri de apă caldă, apoi lăsăm să fiarbă sub capac 20 de minute.



Între timp pregătim roşiile - diluăm bulionul (scos din cutie) cu apă iar roşiile le tăiem în bucăţi mici. Adăugăm zahărul ca să se topească între timp.






Adăugăm în oala cu ciorbă fasolea păstăi, roşiile şi bulionul şi lăsăm să fiarbă sub capac încă 15 - 20 de minute. 

Când e gata, adăugăm zeama de lămâie şi potrivim gustul de sare. (Putem înlocui zeama de lămâie cu 1/2 linguriţă sare de lămâie).



La final, o putem drege astfel:

Frecăm cele două gălbenuşuri de ou cu puţină sare şi adăugăm laptele dulce. Luăm din ciorba fierbinte câte 1/2 de polonic şi adăugăm peste ouă şi lapte pentru a le aduce la aceeaşi temperatură, apoi, după 2-3 polonice, deşertăm totul în oală şi amestecăm. Adăugăm la sfârşit câteva fire de pătrunjel verde tocat.



O lăsăm să se aşeze cam 10 minute cu capacul pus, apoi o distribuim în boluri şi o servim simplă. 

Ciorba poate fi lăsată şi nedreasă la final şi, cine doreşte, poate adăuga 1-2 linguri de smântână dulce sau iaurt cremos în momentul servirii.


Poftă bună !


2 comentarii:

Anonim spunea...

I'm gone to convey my little brother, that he should also visit this web site on regular
basis to obtain updated from hottest information.

Anonim spunea...

I was pretty pleased to find this web site. I want to to thank you for your time due to this wonderful read!!
I definitely appreciated every bit of it and i also have
you saved as a favorite to see new stuff on your site.