sâmbătă, 4 martie 2017

TĂIEŢEI CU VARZĂ DULCE
Ingrediente:

1 căpăţână de varză albă de 700-800 g, 
1 pachet de tăieţei laţi de la supermarket,
sau 200 g tăieţei făcuţi în casă,
1 ceapă,
2-3 ardei mici, galbeni şi roşii,
4-5 linguri (60-80 ml) untdelemn,
roşii uscate (se găsec la pungă la raionul de condimente),
sucul de la 1/2 lămâie,
mărar verde sau uscat,
cimbru uscat,
2 foi de dafin,
15 g sare sau după gust,
1/4 linguriţă piper alb (opţional),
1 măr (opţional).

Mod de preparare:


Fierbem şi preparăm separat tăieţeii.
Se pune pe foc o cratiţă de 3 litri, cu apă mai mult de jumătate şi o linguriţă de sare. Putem adăuga şi o linguriţă de ulei. Când apa clocoteşte, se adaugă tăieţeii în ploaie sau se rup în două în prealabil dacă sunt mai groşi şi mai tari (ca cei din reţeta noastră).


Avem grijă să amestecăm din când în când ca să nu se lipească între ei. Se fierb fără capac 10-15 minute până se înmoaie, apoi se iau de pe foc, se acoperă şi se lasă 15-30 de minute în apa în care au fiert, ca să se frăgezească mărindu-şi volumul de 2-3 ori. Se pun în strecurătoarea cu găuri mari, se limpezesc la un jet de apă rece şi se lasă să se scurgă bine.


Pregătim separat varza călită.

Spălăm varza, ceapa şi ardeii.

Tăiem varza în două, apoi luăm fiecare jumătate şi o tăiem fideluţă.


Presărăm varza cu sare şi o lăsăm să stea într-un vas strecurător pentru o jumătate de oră sau chiar o oră.

Tăiem şi ardeii fideluţă, după ce i-am tăiat în jumătate şi le-am curăţat sâmburii, îndepărtând cotorul. Tocăm ceapa. Dacă punem şi un măr, îl spălăm, îl curăţăm şi îl dăm pe răzătoarea mare, apoi presărăm deasupra lui sare de lămâie sau puţină zeamă de lămâie.

Într-o cratiţă potrivită, punem uleiul, ceapa tăiată, ardeii tăiaţi şi lăsăm la călit, amestecând din când în când să nu se ardă. Când ceapa a devenit sticloasă, adăugăm varza stoarsă bine în mâini, roşiile uscate, foile de dafin, cimbrul uscat şi o cană de apă şi lăsăm să fiarbă până când vedem că varza s-a înmuiat bine.
Adăugăm mărul, mărarul verde sau uscat, piperul şi punem cratiţa pentru 10-15 minute la cuptor, până vedem că s-a ridicat puţin lichid cu grăsime deasupra. Scoatem cratiţa din cuptor şi adăugăm zeama de lămâie (dacă nu avem, atunci 1/4 linguriţă sare de lămâie sau 1 linguriţă de oţet de mere). Punem tăieţeii peste varza călită şi amestecăm. Putem să-i dăm împreună la cuptor pentru câteva minute, să se înfierbânte. Eu am adăugat şi puţin parmezan deasupra, dar nu e obligatoriu.

Scoatem cratiţa din cuptor şi putem servi.


Îi servim simpli, sau cu adaos de smântână sau de iaurt cremos (grecesc), ca fel întâi sau doi.
Poftă bună !

Niciun comentariu: