sâmbătă, 11 martie 2017

MÂNCARE DE LINTE CU LEGUME ŞI OREZ


Ingrediente:


500 g linte uscată,

200 g orez,
4-5 morcovi,
4-5 rădăcini de pătrunjel,
4-5 căţei de usturoi,
100 g pastă de roşii,
1 linguriţă de zahăr,
2 linguriţe vegeta,
2 linguriţe chimen măcinat,
2 foi de dafin,
2 linguriţe sare,
1 - 2 linguri ulei de floarea soarelui,
50 g unt (se poate înlocui cu o lingura de ulei dacă e post),
1 linguriţă rasă praf de curry,
(sau dacă nu vă place gustul putem pune boia în loc),
1/4 linguriţă piper alb,
o mână de frunze de pătrunjel verde,
1 ceapă.


Mod de preparare:

Într-o oală potrivit de mare, se pun la fiert în apă legumele curăţate şi spălate anterior: morcovii, pătrunjelul rădăcină - tăiaţi în jumătăţi sau sferturi pe lungime şi ceapa - tăiată în jumătate. După aproximativ 15-20 de minute verificăm dacă sunt suficient de moi (înţepăm cu furculiţa), apoi strecurăm şi păstrăm apa de gătit.

În apa de gătit punem la fiert lintea, peste care adăugăm chimenul măcinat. Separat, într-o oală cu apă curată în care am adăugat o lingură de ulei şi un praf de sare punem la fiert orezul, spălat şi el în 2-3 ape. Dacă nu e orez prefiert, atunci în prealabil el va trebui să stea cel puţin 30 de minute în apă pentru a se înmuia, apoi aruncăm apa. De obicei, la fiert se pune de 3 ori apă faţă de cât orez am pus. Când orezul e fiert, îl tragem deoparte şi îl lăsăm acoperit să înflorească puţin şi să mai absoarbă din lichid.

Între timp tăiem rădăcinile de pătrunjel şi morcovii în cuburi potrivite sau felii potrivite, nici prea mari nici prea mici. Ceapa nu o vom folosi la mâcare.Peste lintea care a fiert, adăugăm căţeii de usturoi tăiaţi fin, foile de dafin, praful de curry, pasta de roşii diluată cu apă în care am adăugat zahărul ca să se dizolve, vegeta, sarea, piperul. Apoi adăugăm legumele tăiate cuburi şi peste toate turnăm 2 linguriţe de făină diluate într-o ceşcă cu apă rece (ca să se formeze un sos), apoi lăsăm să fiarbă împreună 5-10 minute. Când e gata, adăugăm peste mâncare orezul fiert şi strecurat, cubul de unt şi pătrunjelul verde tocat. Mai lăsăm câteva minute să fiarbă şi oprim focul.

Se distribuie în farfurii şi se poate servi, simplă sau cu murături şi salate diverse alături.Gogonele şi varză de Bruxelles murate în saramură (producţie proprie)                                    Poftă bună !


Niciun comentariu: