Ingrediente:
3 cepe,
2 - 3 morcovi,
3 mere,
o ceşcuţă de orez,
tarhon sau leuștean,
cimbru verde,
2 linguriţe de sare,
1 lingură de zahăr,
1-2 litri suc de roşii
(bulion sau pastă de roșii diluate cu apă),
1 cutie roşii decojite, în bulion,
1 lingură ulei de floarea soarelui,
4-5 frunze de busuioc verde,
mărar verde,
pătrunjel verde,
2 căței de usturoi,
1 linguriţă sare de lamâie (zeama de lămâie),
2 litri de apă curată.
Notă: Această ciorbă a fost recomandată de Societatea americană pentru combaterea cancerului datorită combinaţiei dintre mere şi ceapă, demonstrată ca fiind un adevărat panaceu pentru această boală.
Mod de preparare:
Se spală şi se curăţă legumele şi merele. Tăiem merele felii şi le punem într-un bol, presărate cu puţină sare de lămâie sau zeamă de lămâie.
Spălăm orezul şi îl lăsăm în apă la înmuiat, până îl vom adăuga la preparat.
Punem uleiul în oala de supă, adăugăm ceapa solzişori şi o sotăm până devine aurie, apoi aadăugăm morcovii tăiați felii și îi lăsăm să se călească împreună cu ceapa până se înmoaie, ca să își dezvolte aroma, apoi stingem cu un litru de apă caldă. Adăugăm 1-2 lingurițe de cimbru uscat, leuștean sau tarhon (la alegere) și busuioc uscat.
Lăsăm să fiarbă aproximativ 20 de minute, după care mai adăugăm un litru de apă caldă.
Adăugăm merele și, după circa 5 minute, orezul, apoi sucul de roşii, roşiile, bulionul diluat, sarea, zahărul, mărarul verde, usturoiul tăiat felii mici şi le lăsăm să fiarbă împreună circa 20-30 de minute (la foc mediu). Adăugăm la sfârşit pătrunjelul proaspăt, tocat.
O putem servi simplă sau putem adăuga o lingura de smântână dulce în bol, la servire. Eu o prefer simplă. De fapt lactatele îi pot reduce din efectul benefic anticancerigen.