luni, 13 martie 2023

Sarmale (rulouri) cu orez și ciuperci în foi de viță de vie


 Ingrediente:

1 borcan frunze de viță din comerț (680 g)

60 g orez 

25 g semințe de pin (opțional)

3 bucăți ciuperci portobello (sau altele la alegere)

o legătură ceapă verde ( sau două dacă sunt mici)

3 - 4 căței de usturoi

6 linguri ulei de măsline

15 g unt de masă

1/2 linguriță sare

ierburi aromatice: oregano, mentă verde, mărar 

piper proaspă măcinat

2 cuburi concentrat de legume

zeama de la 1/2 de lămâie

600-800 ml apă pentru preparare

smântână sau iaurt cremos pentru servit


Mod de preparare:

1.Se începe cu prepararea orezului care, după ce e spălat, e lăsat la înmuiat în apă curată circa 20 de minute, apoi scurs bine și pus la călit cu 2 linguri de ulei de măsline și 10 g unt.

Alăturat se încălzesc 300 - 400 ml apă în care s-a dizolvat un cub concentrat de legume, care se toarnă treptat peste orez, amestecând continuu. Se lasă să fiarbă sub capac până scade apa aproape de tot. 

Când e gata, se trage de pe foc și se lasă sub capac să se răcească. Orezul se va dezvolta în continuare și va absorbi tot lichidul.

2. Se curăță și se spală ciupercile, ceapa verde și cățeii de usturoi.

Ciupercile se taie în cuburi (nu foarte mici pentru că vor scădea pe parcursul preparării lor), ceapa se taie mărunt, după ce sunt înlăturate părțile verzi mai mari și eventual ofilite, usturoiul se zdrobește sau se taie mărunt.

În 2 linguri de ulei și 15 g unt se pun ciupercile la călit. Se adaugă  ceapa verde și ierburile aromatice (mentă, mărar și oregano).

Atenție: dacă s-a pus sare în orez, nu se mai pune și în ciuperci (și invers),iar dacă folosim cuburi concentrate , trebuie să verificăm dacă mai e nevoie de sare. Unele cuburi o conțin deja.

Într-o tigaie antiaderentă unsă cu puțin ulei, rumenim ușor semințele de pin (pot lipsi dacă nu avem) și le adăugăm la compoziție. De asemenea, ele pot fi adăugate doar la sfârșit, la servirea preparatului.

Dacă ciupercile nu își lasă apă, adăugăm 2-3 linguri de apă caldă.

Adăugăm și usturoiul zdrobit și lăsăm totul pe foc circa 10 minute, amestecând din când în când ca să nu se ardă pe fundul vasului.

3. Când ciupercile sunt gata, se adaugă orezul fiert și se amestecă  împreună. Se presară piper proaspăt măcinat.

4. Se scot frunzele de viță din borcan și se clătesc în strecurătoare, apoi se lasă la scurs. Frunzele se scot și se despachetează cu grijă ca să nu se rupă.

5. Într-o cratiță (suficient de încăpătoare și cu fundul plat), se pune o lingură de ulei cu care se unge fundul vasului, apoi se pune un strat de frunze de viță (le alegem în special pe cele mai mici sau rupte), iar peste frunze, se vor pune rulourile, unul lângă altul.

6. Se fac rulourile: se ia fiecare frunză, se întinde cu grijă, se pune o lingură din compoziția de orez și ciuperci la bază (acolo unde e codița frunzei), apoi se pliază frunza de pe ambele părți laterale spre interior și se rulează de la bază spre vârful frunzei, având grijă să nu rămână înfășurată prea lejer, ca să nu se desfacă în timpul fierberii.

Se pun rulourile în cratiță unul lângă altul, în mod ordonat.

7. Urmează fierberea rulourilor. 

Se încălzesc 300 - 400 ml apă în care se dizolvă un cub concentrat de legume.

Peste rulouri se toarnă puțin ulei de măsline, apoi apa caldă. Se pune capacul și se lasă la fiert la foc moderat 10-15 minute, până scade apa și frunzele sunt fierte. Când fierberea e gata, se stinge focul și se toarnă zeama de lămâie peste ele, apoi se lasă să se odihneasă sub capac până la servire.

8. Se scot rulourile în farfurii de servit, se umectează cu puțin sos format și se garnisesc cu smântână groasă sau iaurt cremos în stil grecesc. Se servesc alături de felii de pâine sau mămăligă pripită.

Unele persoane preferă aceste rulouri reci, de la frigider. În acest caz nu e indicată smântâna deoarece, fiind grasă, nu se combină bine cu preparatul rece. Indicat ar fi, în acest caz, o smântână vegană sau, și mai bine, servite simple.

Poftă bună!


Max's concept.

© Copyright 2023 MAX'S CONCEPT


Niciun comentariu: