duminică, 13 noiembrie 2016

SUPĂ DE GULII CU PRAZ ŞI OREZ


Ingrediente:

3 gulii (mai tinere), 
1 fir de praz, 
3 fire de ceapă verde, 
3 morcovi, 
1 păstârnac, 
4-5 tulpini de ţelină verde (apio),
3 linguri de orez, 
2 ouă, 
200 ml lapte dulce, 
1 linguriţă rasă de zahăr, 
3 linguriţe rase de sare, 
4 linguri ulei de măsline, 
25 g unt,
1 cub concentrat din legume, 
3 litri de apă caldă, 
cimbru, 
mărar, 
chimen.



Mod de preparare:

Notă: Supele se deosebesc de ciorbe prin aceea că la prepararea lor nu se adaugă elemente de acrire, ca în cazul ciorbelor, precum: zeamă de varză murată, borş, oţet, sare de lămâie, piure de fructe verzi, iaurt, zer, suc de roşii sau pastă de tomate.

Se curăţă şi se spală bine toate legumele şi se lasă la scurs.
Se taie mărunt morcovul, păstârnacul, prazul, ţelina şi ceapa verde în bucăţi mici şi se pun în oală împreună cu uleiul, lăsându-le să se călească puţin până s-au înmuiat toate şi au devenit puţin lucioase.


Separat, încălzim apa în care dizolvăm sarea, zahărul şi eventual un cub concetrat de legume.

Când legumele s-au călit, turnăm apa caldă peste ele, adăugăm şi condimentele din plante, le amestecam şi le lăsăm să fiarbă la foc mediu, acoperite cu capac, pentru aproximativ 30-40 de minute.

Între timp, spălăm orezul în 2-3 ape şi îl lăsăm la înmuiat într-un bol, în apă curată atât cât să-l acopere. Dacă nu doriţi să iasă amidonul din orez în supă (caz în care o va îngroşa), atunci daţi-l într-un fiert înainte să-l adăugaţi şi desigur îl adăugaţi mai spre sfârşit.

Curăţăm guliile de coaja tare, le spălăm şi le tăiem în cuburi de mărime potrivita (nu foarte mici). Adăugăm guliile peste compoziţia din oală şi mai lăsăm să fiarbă 10 minute, apoi adăugăm untul şi orezul şi procedăm la fel.

Stingem focul şi lăsăm oala să stea cu capacul pus 10 minute.

O putem drege astfel:

Batem gălbenuşurile celor 2 ouă cu 2 linguri de apă, adăugăm laptele dulce şi omogenizăm bine. Luăm cu polonicul din zeama caldă din oală şi turnăm peste ouă, amestecându-le ca să le aducem la aceeaşi temperatură, repetăm operaţia de 2-3 ori iar la final răsturnăm toată compoziţia peste ciorba din oală şi amestecăm totul uşor.


Se poate servi imediat.

Este o supă foarte bună şi nutritivă.
În acelaşi timp este şi ieftină: costul total al preparatului se ridică la aproximativ 24 de lei, adică 24 lei/8 porţii=3 lei/porţie=0.64 euro/porţie (raportat la materia primă doar, nu punem şi gazul şi manopera la noi acasă).


Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2016 MAX'S CONCEPT