duminică, 13 noiembrie 2016

CIORBĂ DE LEGUME DIVERSE CU OREZ


Ingrediente:

1 pungă cu mixt de legume congelate
1 ceapă albă,
1 ceapă roşie,
3 linguri rase de orez,
1 cutie roşii cu pulpă,
1 linguriţă rasă de zahăr,
3 linguriţe rasă de sare,
3 linguri cu ulei de măsline,
25 g de unt,
1 ou,
200 ml lapte dulce,
cimbru,
mărar,
pătrunjel verde,
busuioc,
1-2 linguriţe de borş magic 
sau puţină sare de lămâie.Mod de preparare:

Se pun legumele într-o strecurătoare şi se clătesc sub un jet de apă.

Ele se pot folosi aşa congelate cum sunt, doar că trebuie totuşi trecute printr-un jet de apă.


Curăţăm şi spălăm ceapa, o scurgem de apă şi o tocăm. In oala în care preparăm ciorba, punem uleiul, sarea şi ceapa şi le sotăm puţin, până când ceapa devine moale, sticloasă şi uşor galbenă. Facem asta deoarece i se va intensifica aroma şi va fierbe mai repede.

Punem apoi legumele peste ceapă împreună cu o ceaşcă de apă caldă şi le lăsăm la înnăbuşit pentru 2-3 minute, având grijă să nu se ardă sau să se prindă de fundul vasului. Stingem totul cu doi litri de apă caldă şi lăsăm să fiarbă toată compoziţia aproximativ 30 de minute, la foc mediu.

Alegem orezul să nu rămână cu impurităţi, îl spălăm în 2-3 ape şi îl lăsăm la înmuiat în apă curată, cât să îl acopere.

Scoatem roşiile într-un bol mic, tăiem roşiile întregi în bucăţi mai mici, amestecăm totul cu puţină apă rece, adăugăm zahărul şi condimentele din ierburi.

Dupa 20-30 de minute de fierbere, adăugăm orezul în oală şi lăsăm să fiarba împreună 10 minute, apoi punem roşiile cu suc cu tot, borşul magic şi condimentele din ierburi şi le lăsăm să mai clocotească încă 10 minute. Spre final, adăugăm şi cubul de unt. Tragem oala de pe foc şi o lăsăm să se odihnească cu capacul pus aproximativ 5-10 minute.

Între timp spargem oul şi separăm albuşul de gălbenuş. Frecăm gălbenuşul într-un bol cu o lingură de apă rece, apoi adăugăm peste el laptele dulce.

Dregem ciorba astfel: peste laptele cu gălbenuş turnăm treptat din zeama fierbinte din oală şi omogenizăm ca să ajungă la aceeaşi temperatură, apoi punem tot amestecul din bol peste compoziţia din oală şi amestecăm uşor. Dacă nu am folosit borş magic, atunci diluăm cu apă curată 1/4 linguriţă de sare de lămâie şi o adăugăm la ciorbă.

Dregem ciorbele deoarece le facem mai nutritive şi mai consistente, dar şi pentru că devin mai savuroase. (Ele sunt făcute fără carne, şi de aceea dregerea la final le dă un plus pe toate planurile.)Punem capacul şi o lăsăm să se liniştească 5-10 minute, după care o putem servi.

Daca dorim, mai putem adăuga la servire o lingură de smântână dulce.

Se serveşte caldă.

Ciorba se păstrează la frigider, fără să-şi piardă calităţile nutritive şi gustul, maxim 48 de ore.
Poftă bună !