duminică, 13 noiembrie 2016

SALATĂ DE ICREIngrediente:

100 g icre sărate,
200 ml ulei de floarea soarelui,
sucul de la 1 lămâie, 
2-3 linguri de muştar.

Mod de preparare:

Se verifică icrele dacă nu sunt foarte sărate. Dacă sunt foarte sărate, se pun într-un tifon, care se leagă la capăt să nu se risipească icrele, şi se spală cu un jet de apă sau se lasă într-un vas cu apă câteva minute, după care se storc de apă uşor.

Ele trebuie să fie mai sărate decât apreciem că trebuie să fie în final, dar nu exagerat de sărate.

Se pun într-un bol în care le vom prepara şi se amestecă puțin cu furculiţa pentru a alege eventualele pieliţe care au mai rămas.

Se adaugă muştarul şi sucul de lămâie şi se amestecă cu o lingură de lemn până se omogenizează bine totul. Când încep să se umfle, adăugăm uleiul dintr-o sticlă cu picurător, amestecând încontinuu în acelaşi sens. Când se îngroaşă prea tare, le stropim cu 2-3 linguri de apă rece (plată sau minerală), omogenizăm bine şi continuăm cu uleiul. Stropirea cu apă e necesară de maxim 2-3 ori până finalizăm, nu mai mult. Sunt gata când devin pufoase şi tari.

Se scot într-un vas în care le putem păstra la frigider.

Le ornăm cu măsline sau le lăsăm aşa până la servire.

Eu nu prefer varianta cu adăugarea de griş sau pâine pentru că le alterează gustul de peşte, gust care mie îmi place în mod deosebit. Am testat şi aceste variante, dar o prefer pe cea simplă, fără adaosuri.

De asemenea, eu adaug ceapa tăiată mărunt numai la servire, când se mănâncă, pentru că ceapa crudă are proprietatea de a atrage din mediul înconjurator tot felul de microbi şi viruşi, fiind expusă la aer, chiar şi la cel din frigider şi chiar dacă e adăugată în diferite compoziţii. Dacă punem ceapa de la început în icre, ne vor putea provoca indigestie fără să ştim de ce.

Icrele se pot servi şi cu măsline în loc de ceapă, sau după preferinţele fiecăruia.

Această pufoşenie este atât de bună încât te sfătuiesc să fii foarte atent la cantitate. Stabileşte-ţi exact câte felii de pâine cu icre vrei să mănânci şi opreşte-te la cât ai stabilit.

Notă: Dacă aţi făcut această reţetă şi nu vă place aşa simplă, fără adaosuri de griş sau pâine, nu disperaţi. Fierbeţi separat 2 linguri mari de griş în 200 ml de apă şi lăsaţi să se răcească. Apoi frecaţi spumă grişul şi adăugaţi treptat câte o lingură din salata iniţială de icre. Nu mai e nevoie de altceva. Ceapa o lăsaţi pentru momentul servirii. Eu de obicei prefer salata simplă, cu măsline.Poftă bună !

Niciun comentariu: