duminică, 13 noiembrie 2016

PIZZA CU BLAT DE MĂMĂLIGĂ


Ingrediente:

Pentru mămăligă:

250 g mălai grişat,
1100 ml apă,
1 linguriţă rasă de sare,
1 lingură de ulei de măsline,
5 căţei de usturoi.

Pentru compoziţie:

1 conserva de roşii întregi în suc propriu, 
2 linguriţe de zahăr, 
250 g brânză de burduf, 
100 g unt, 
2 cepe roşii mici sau 1 mare, 
5 căţei de usturoi, 
150 g caşcaval, 
oregano, 
busuioc, 
chimen, 
2 foi de dafin, 
cimbru, 
3 linguri de ulei de măsline, 
1/4 linguriţe piper alb. 

Mod de preparare:

Pentru mămăligă:
Punem să fiarbă apa cu sare şi căţeii de usturoi tăiaţi mărunt pentru aproximativ 5 minute. Adăugăm mălaiul în ploaie şi amestecăm cu lingura de lemn tot timpul ca să nu se facă cocoloaşe. Lăsăm focul mic şi amestecăm în continuare compoziţia până nu mai sunt cocoloaşe. Lăsăm să fiarbă cu capac cam 10 minute, iar la sfârşit adăugăm uleiul de măsline şi o mai lăsăm 1 clocot, după care o punem deoparte.


Pentru sosul de roşii:


Curăţăm ceapa şi usturoiul, le spălăm şi le tocăm bine, după care le punem împreună cu uleiul de măsline şi 20 g de unt să se călească la foc mic, amestecând din când în când. 

Adăugăm sarea şi le lăsăm încă 5 minute, până vedem că au devenit lucioase şi moi. Scoatem conţinutul conservei de roşii, tăiem roşiile în cuburi mai mici iar zeama o amestecăm cu cele 2 linguriţe de zahăr şi condimentele din ierburi indicate în reţetă.

Turnăm compoziţia peste ceapă şi usturoi, adăugăm foile de dafin şi piperul şi o lăsăm să dea în clocot cam 5-10 minute.

Pregătim o tavă pentru cuptor de 20x30 cm pe care o ungem cu jumătate din cantitatea de unt, având grijă să acoperim peste tot.

Începem montajul astfel: punem mămăliga cu o lingură de lemn în tavă şi o nivelăm bine. Peste mămăligă, distribuim uniform compoziţia de roşii cu ceapă şi usturoi. Adăugăm, pe toată suprafaţa, brânza de burduf fărâmiţată şi untul rămas, fărâmiţat şi el, apoi deasupra presărăm caşcavalul ras pe răzătoarea mică şi la sfârşit presărăm puţin oregano deasupra.

Punem tava la cuptor, la foc mediu, pentru 30 de minute.

O putem servi imediat, fierbinte, dar e bună şi mai târziu, când e rece, spre deosebire de pizza pe blat de pâine.

Eu am servit-o alături castraveciori muraţi

Cine preferă pizza picantă, poate adăuga, lângă ceapă şi usturoi, un ardei verde iute, tăiat pe mijloc, curăţat de seminţe şi spălat inclusiv în interior. Trebuie să gustaţi puţin din el şi, dacă este prea iute, puneţi mai puţin, poate chiar numai un vârf.

Sunt convinsă că de-acum încolo o să preferaţi pizza cu blat de mămăligă celei cu blat de pâine, mai ales că mămăliga nu are atâtea calorii ca pâinea şi nu îngraşă.

Chiar dacă aspectul nu e grozav (o să mai lucrez la el), gustul e teribil şi vă sfătuiesc să încercaţi această reţetă.


Poftă bună !

Niciun comentariu: