luni, 14 noiembrie 2016

PIURE DE SPANAC


Ingrediente:

500 g spanac, 
2 linguri ulei de floarea soarelui,
1 linguriţă rasă de sare,
300 ml lapte dulce, 
30 g unt, 
4-5 căţei de usturoi 
sau granule de usturoi, 
1 lingură de făină albă, 
4-5 linguri de smântână pentru gătit, 
mărar verde, 
leuştean verde,  
(acestea se pot înlocui şi cu varianta uscată, din pungi). 

Mod de preparare:

Dacă spanacul este crud, de la piaţă, el va trebui spălat bine, se vor arunca cotoarele iar frunzele se vor pune la opărit, într-o oală cu apă fierbinte. Se pot lăsa să fiarbă în câteva clocote, apoi se strecoară, se clătesc în apă rece şi se taie mărunt.

Putem scuti aceasta etapă preliminară dacă luăm o pungă de spanac congelat de la supermarket sau o cutie cu spanac fin, cremă.

Notă: legumele şi fructele congelate îşi păstrează în totalitate calităţile şi principiile nutritive, mai puţin mirosul specific, prin urmare iese mult mai aromată mâncarea din spanac crud sau legume crude, dar dacă nu ne deranjează asta, ieşim mai ieftin şi mai scutim din muncă şi timp cu cele congelate.

Curăţăm căţeii de usturoi, îi spălăm bine şi îi tăiem mărunt, apoi îi punem la călit în ulei, având grijă să nu se ardă pentru că usturoiul devine toxic dacă îşi schimbă culoarea şi ne va strica şi gustul mâncării.


Adăugăm sarea, mărarul, leuşteanul şi o lamelă de unt, apoi le mai rumenim un minut dacă verdeaţa a fost crudă şi nu uscată (prin călire, li se intensifică aroma).

Adăugăm spanacul şi îl lăsăm puţin şi pe el la călit, apoi adăugăm smântâna pentru gătit şi 150 ml lapte dulce. Lăsăm să dea totul în clocot, dar amestecăm din când în când să nu se prindă de fundul vasului şi să se ardă.

Frecăm o lingură de făină cu apă rece până când devine cremoasă şi nu mai sunt cocoloaşe, apoi adăugam peste ea 150 ml de lapte şi omogenizăm. Turnăm această compoziţie peste spanacul din cratiţă şi le lăsăm să fiarbă până se îngroaşă şi mirosul de făină dispare.


Când e gata, lăsăm mâncarea să se odihnească, cu capacul acoperit.

Notă: Nu obişnuiesc să dau spanacul plin blender pentru că devine o pastă şi nu mai are aspect de mâncare.

Piureul se poate servi simplu, sau în asociere cu diferite preparate cum ar fi: omleta, ouă ochiuri, frigănele, paste făinoase preparate separat.Poftă bună !