sâmbătă, 12 noiembrie 2016

MÂNCARE DE VINETE CU CIUPERCI ŞI SOS DE ROŞII LA CUPTOR


Ingrediente:


2-3 vinete, în funcţie de cât de mari sunt, 
(pentru această reţetă se pot alege vinete mai mari decât cele pentru salată), 
1 caserola (500g) ciuperci champignon cu pălării mai mari, 
(eu am folosit ciuperci brune), 
10 fire de ceapă verde, 
1 mănunchi de pătrunjel verde, 
1 cutie de roşii în suc propriu, 
2-3 căpăţâni de usturoi, 
1 roşie mare ochiul boului, pentru decor, 
2 linguri de ulei plus ulei pentru prăjit ,
(să fie de 2-3 degete în cratiţa în care prăjim), 
2 linguriţe rase de sare, 

plus 1 lingură pentru presărat peste vinete, 

condimente la alegere (eu am pus cimbru, busuioc, măghiran - toate uscate şi 1/4 linguriţă piper alb), 

2-3 foi de dafin, 
făină albă, 
2 linguriţe de zahăr. 

Mod de preparare:

Spălăm vinetele şi le tăiem (cu coajă cu tot) în felii de 0.5 - 1 cm grosime. Le presărăm cu sare şi le lăsăm într-un vas cu strecurător cel puţin o oră ca să se scurgă din ele cât mai mult lichid amar.Spălăm bine restul legumelor. Rupem picioruşele ciupercilor şi le punem, împreună cu pălăriile, la fiert în apă cu sare aproximativ 15 minute (până vedem că s-au înmuiat puţin), apoi le strecurăm şi le lăsăm să se răcească în strecurătoare.


Presăm puţin fiecare felie de vânătă între palme, apoi o trecem prin făină albă pe ambele părţi şi o punem în cratiţă cu ulei încins, la foc mediu, câte 1 minut pe fiecare parte, până s-a rumenit uşor şi a căpătat o consistenţă uşor mai moale.


Scoatem cu o spumieră fiecare felie şi o punem într-o strecurătoare pentru a-şi lăsa uleiul în surplus.Continuăm cu ciupercile, trecând fiecare pălărie prin făină albă şi rumenind-o în ulei (la fel procedăm şi cu picioruşele).

Continuăm cu prepararea sosului.

Ceapa verde, spălată şi curăţată de mustăţi şi de frunzele veştede sau prea moi, va fi tăiată în cubuleţe mici şi pusă la înnăbuşit. Asta înseamnă că nu o prăjim doar în ulei, ci la ulei adăugăm, după ce am pus ceapa, şi 1-2 ceşcuţe de apă.
Pregătim compoziţia de roşii într-un bol separat:

tăiem roşiile dacă sunt întregi, apoi adăugăm toate condimentele plus o linguriţă de zahăr, sare (1-2 linguriţe, după gust), jumătate din pătrunjelul spălat şi tocat, apoi mai diluăm compoziţia cu 1-2 căni de apă şi turnăm totul peste ceapa înnăbuşită. Putem adăuga şi 1-2 foi de dafin. Lăsăm să fiarbă aproximativ 15 minute.

Spre sfârşit, adăugăm 1-2 linguri de făină amestecată cu apă rece, mai lăsăm sa fiarbă aproximativ 10-15 minute, până s-a îngroşat puţin şi a dispărut mirosul de făină. Dacă vrem să iasă un sos mai fin și aromat, strecurăm totul, altfel îl lăsăm așa, cu legumele mărunțite și verdeața în el.


Curăţăm şi spălăm usturoiul şi tăiem mărunt toţi căţeii. Feliem roşia pentru decor.

Pregătim o tava dreptunghiulară şi mai adâncă pentru cuptor, pe care o tapetăm cu puţin ulei şi făină albă sau pesmet (eu am pus şi hârtie de copt pentru că nu-mi place să se formeze acel strat ars în partea de jos).

Incepem montarea în tavă: punem un strat de sos, apoi un strat de vinete, le presărăm cu foarte puţin ulei, punem o parte din căţeii de usturoi, apoi alt strat de vinete, intercalăm şi ciupercile pane, (care trebuie sa fie mai la suprafaţă pentru că trebuie coapte mai tare), apoi alt strat de sos şi tot aşa, până terminăm toate feliile, având grijă ca ultimul strat sa fie de sos.Folosim picioruşele de la ciuperci pentru a completa spaţiile libere.

Punem deasupra restul de pătrunjel verde tocat, apoi feliile de roşie tăiate fin, le presărăm cu puţin ulei, puţină sare şi puţin zahăr şi punem totul la cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 40 de minute - o oră, până vedem că roşiile de deasupra sunt făcute, s-a ridicat puţin ulei la suprafaţă şi chiar s-a format o mică pojghiţă.

(Nu pun pătrunjelul ultimul pentru că se arde prea tare şi îşi schimbă culoarea în brun).
În altă variantă

Lăsăm preparatul să se răcească în tavă. În timp ce se va răci, legumele vor absorbi tot lichidul.

Se serveşte simplu, călduţ sau chiar rece. Se poate păstra câteva zile, ba chiar o săptămână, la frigider.
Este atât de bun încât merită toată munca şi efortul depus. Sper să-l apreciaţi dacă încercaţi această reţetă.

Poftă bună !

Niciun comentariu: